Zdravlje

Zdravlje

Multivitaminima poboljšajte pamćenje!

Ako se bojite problema s pamćenjem pod stare dane, probajte s multivitaminskim dodacima. Naime, francuski stručnjaci smatraju kako oni mogu poboljšati “vještine pamćenja”.

Istraživači Sveučilišta u Parizu su u svoju studiju uključili 4500 osoba starih između 45 i 60 godina i podijelili ih u dvije skupine. Polovica je ispitanika svakodnevno uzimala dodatke prehrani vitamina C i E, selena, cinka i beta karotena kroz razdoblje od osam godina, dok su ispitnaici druge skupine uzimali placebo.

Nakon osam godina ispitanicima je dan izbor: mogli su nastaviti piti svoje tablete sljedećih šest godina ili prestati. Nakon tih šest godina, podvrgnuti su testiranju pamćenja.

Dok su rezultati bili slični kod većine testiranja, skupina koja je uzimala multivitaminske dodatke imala je bolje rezultate na testu dugoročnog pamćenja u kojem su se ispitanici morali sjetiti riječi iz različitih kategorija.

Iako su samouvjereni u svoje otkriće, pariški sturčnjaci smatraju kako ipak treba ovu studiju prihvatiti sa zrnom soli, jer je moguće da je puka sreća imala svoje prste u tome. Stoga smatraju kako je potrebno provesti više istraživanja.

“Otkriće podupire dobrobitni učinak uravnoteženog unosa antioksidansa u prehrambenim dozama za zadržavanje kognitivnih funkcija, pogotovo verbalnog pamćenja”, izjavili su francuski stručnjaci u časopisu American Journal of Clinical Nutritione.

K.H.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo