Zdravlje

Zdravlje

Najbolji savjet nutricionista koji ćete dobiti ovog Božića: Uživajte i pretjerajte s hranom, ali samo u ove dane

Ako je već sve otkazano, onda to ne moraju biti i obiteljske proslave blagdana u najužem krugu, a pogotovo ne one virtualne.

Zahvaljujući brojnim online platformama (primjerice, Zoom, Microsoft Teams ili Skype) možete provoditi vrijeme s najdražima i zabaviti se na jedan originalan način. Zgrabite svoje računalo, mobitel ili tablet i organizirajte najbolju online proslavu! I što god radili: imali pidžama party, gledali zajedno filmove online ili igrali igrice, smijeh i dobro raspoloženje neće izostati.

Kako spriječiti glavobolje za vrijeme blagdana? Postoji 6 načina

Ako pak slavite uživo sa svojim obiteljima, informirajte se kakve su epidemiološke mjere i ne zaboravite: najljepši dar koji možete darovati ovih blagdana je da nosite masku i izbjegavate situacije koje mogu dovesti do potencijalne zaraze koronavirusom.

ZDRAVI I SITI ZA BOŽIĆ

Za blagdane sve se vrti oko hrane i to je u redu. Kako je u jednoj svojoj kolumni nutricionist Bojan Stojnić napisao:

Uživajte za blagdanskim stolom, pa možda i umjereno pretjerajte, ali ograničite to na zaista posebne dane. Ne dopustite da se dva dana pretvore u dva tjedna. Ne dopustite da se dva kilograma pretvore u pet.

Zato izbjegavajte ove tri blagdanske navike:

1. Nedostatak voća i povrća

Najčešća greška koju činimo u vrijeme blagdana odnosi se na prehranu. Naime, blagdanske tanjure tijekom blagdana čini mesnata hrana bogata mastima, a na njima se rijetko nalazi voće i/ili povrće.

2. Alkohol sa svakim obrokom

Kokteli s velikom količinom šećera ili pak tamna, teška piva umjesto laganih, manje kaloričnih vrsta, odabir su mnogih ljudi za blagdane. S druge strane, u to vrijeme skloni smo i popiti veliku količinu istih. Ništa protiv čaše vina, ali velike količine blagdana izbjegavajte!

3. Manjak aktivnosti i svježeg zraka

Bilo zbog lošeg vremena, izolacije, manjka volje ili viška hrane, tijekom blagdana smo skloni minimalnoj aktivnosti, a takva praksa definitivno nam ne čini dobro. Ako ste u mogućnosti prošećite svaki dan, a ako ne – pronađite fizičku aktivnost u zatvorenom koja vam odgovara – to može biti i ples!

Ideje za intimni kućni doček Nove godine:

  1. Društvene igre – ako se ipak odlučite za manje društvo (sukladno epidemiološkim mjerama), ali i dalje ne želite izaći iz topline svoga doma, imajte noć društvenih igara. Društvene igre u kombinaciji sa situacijama koje proizlaze igrajući ih izvrstan su izvor smijeha i sreće. Savršen način za ispraćaj stare godine!
  2. Filmski maraton – želite noć nekako učiniti posebnom? Odaberite si listu omiljenih filmova i odgledajte ih – odjednom! Ova bi ideja mogla biti posebno dojmljiva za sve filmoljupce.
  3. Kućne karaoke – karaoke sigurno nisu nešto što radite svaki dan. Ako želite da ova noć ipak bude luda, ali dok ste u pidžami ili trenirci, organizirajte karaoke. Galamu će vam susjedi sigurno oprostiti, a vama je zabava osigurana!
  4. Spavajte – ako vam Nova godina ne predstavlja baš ništa, jednostavno tu noć provedite kao i svaku drugu – spavajte. Barem će vam biti osiguran svjež i odmoran početak nove godine.

Samo danas u velikom blagdanskom trobroju potražite novi broj magazina Ordinacija.hr samo uz Večernji list.

Kako vam kava može pomoći da otkrijete imate li COVID-19?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo