Ne žurite s drugom trudnoćom - bebu izlažete riziku od autizma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ne žurite s drugom trudnoćom – bebu izlažete riziku od autizma

Žene koje ponovno zatrudne godinu dana poslije poroda izlažu svoju buduću bebu mogućem riziku od autizma, tvrde američki istraživači.

Rezultati studije koja se temeljila na 6630.000 obitelji iz Kalifornije podcrtavaju mnoštvo prethodnih istraživanja koja su dala naslutiti kako dvije trudnoće s malo vremenskog razmaka mogu biti štetne za bebu.

Stručnjaci Sveučilišta Columbia analizirali su pojavu autizma kod velikog broja drugorođene djece između 1992. i 2002. godine. Ustanovili su kako su mališani čije su majke zatrudnjele unutar godine dana nakon prethodnog poroda tri puta skloniji ovom razvojnom poremećaju.

Tvrde kako majčino tijelo zahtijeva vrijeme kako bi se oporavilo od trudnoće, a djeca koja su začeta brzo nakon poroda mogu biti zakinuta za bitne nutrijente.

Osim mogućeg manjka folata, istraživači ističu manjak majčinog željeza,
polinezasićenih masnih kiselina i puno stresa kao faktore koji bi se
trebali uzeti u obzir pri tumačenju njihovih rezultata.

Prethodna istraživanja su pokazala kako su majke koje su prošle dvije trudnoće s malo vremenskog odmaka izložene riziku preuranjenog poroda ili rađanju beba male porođajne težine.

Drugorođena djeca začeta unutar godine dana nakon rođenja starije brata ili sestrice 3,4 puta su sklonija autizmu u odnosu na drugu djecu iste dobi, ustanovili su stručnjaci iz New Yorka. Bebe začete između 12. i 23. mjeseca nakon rođenja prvog djeteta 1,9 puta su sklonije razvijanju autizma, dok razmak između dvije i tri godine povisuje rizik od autizma 1,2 puta.

U Hrvatskoj je registrirano 8.000 oboljelih od autizma, no pretpostavlja se da
ih je mnogo više.

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru
svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za
druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno
vezivanje za neki predmet. Pravi uzrok autizma još uvijek nije poznat stručnjacima. Vjeruje se kako je u pozadini kombinacija genetičkih i okolišnih faktora, pogotovo onih koji utječu na razvoj fetusa.

Međutim, liječnici umiruju sve zabrinute majke: “Nemojte se prepasti jer je apsolutni rizik autizma u ovoj studiji vrlo mali, čak i kada je razmak između dviju trudnoća manji od godine dana. No, zbog mnogih razloga, razumno je odgoditi trudnoću bar za godinu dana nakon prvog poroda”, objasnio je dr. Patrick P`Brien, glasnogovornik Kraljevskog fakulteta opstetricije i ginekologije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo