Zdravlje

Zdravlje

Nedostatak sna uzrokuje Alzheimerovu bolest?

Iako su istraživači već znali da je Alzheimerova bolest povezana s nedostatkom sna, vjerovalo se kako bolest uzrokuje probleme sa snom, a ne obratno.

Ako ste upravo zakoračili u srednju životnu dob, trebali biste se svojski truditi da se dobro naspavate. Naime, istraživači su nagovijestili da bi vas dovolja količina sna možda mogla sačuvati od Alzheimerove bolesti.

Rezultati istraživanja obavljenog na miševima zasada su preliminarni i možda se neće moći primjeniti na ljude. No bez obzira na to, moguća veza između manjka sna i Alzheimerove bolesti daje nadu znanstvenicima koji pokušavaju pronaći lijek, objasnio je autor studije dr. David M. Holtzman.

MozakIstraživanjem je otkriveno da je razina proteina, koji uzrokuje
bolest, porasla tijekom budnog stanja, a snizila se tijekom spavanja. Te bi promjene, kažu istraživači, mogle biti povezane s aktivnošću
mozga, koja je izraženija tijekom budnog stanja. Istraživači su otkrili da je kod miševa nedostatak sna potaknuo rast razine proteina koji se gomilaju u mozgu.

“Ako je osoba dugo budna, razina proteina se može nagomilati. Ta bi spoznaja mogla igrati veliku ulogu kod osoba srednjih godina jer
Alzheimerova bolest počinje pogađati mozak nekoliko godina prije no
što simptomi postanu očiti”, kaže
Holtzman.


Alzheimerova bolest je neizlječiva

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 80.000 oboljelih. Američko društvo za prevenciju Alzheimerove bolesti smatra kako je njome pogođeno gotovo 5.3 milijuna stanovnika SAD-a. Alzheimerova bolest je neizlječiva. Iako su pacijentima dostupni određeni lijekovi, oni samo olakšavaju simptome. U nekim slučajevima ti simptomi uključuju i probleme sa snom.

Savjet liječnika za kraj je kratak i jednostavan: “Ako ste u srednjim godinama – pobrinite se da dovoljno spavate.”

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo