Zdravlje

Zdravlje

Neugodna istina o četkici za zube – može biti jako opasna po zdravlje, ovisno gdje je držite…

Otprilike 100 milijuna bakterija živi na površini četkice za zube, a jedna od njih je i e. coli, prema istraživanjima sveučilišta Manchester u Engleskoj.

Ovo zvuči užasno, ali navodno nema razloga za paniku jer su, eto, i usta puna bakterija pa se nećete razboljeti od onih koje žive na četkici. 

“U usnoj se šupljini nalazi stotine mikroorganizma kaže dr. Gyle McCombs” , sveučilišni profesor stomatologije te dodaje kako je čak i plak ustvari tip bakterije. Ništa do ovog nije razlog za paniku jer osim ako se ravnoteža u ustima poremeti. 

Kako pranje zubi može biti bolno

Pranje zubi, posebno električnom četkicom može bakterije samo grunuti ispod mesa, što ne mora dovesti do problema osim ako dijelite četkicu s partnerom pa će u vašim ustima završiti “nepoznate” bakterije. 

Možemo li prljava četkica za zube uzrokovati bolest? 

Vjerojatno nećete infekciju dobiti zbog vlastite četkice, čak i ako je prekrivena bakterijama vaš će se imunološki sustav sam pobrinuti kako eliminirati ove uljeze. Ipak, četkicu biste trebali čistiti, a donosimo savjete kako to učiniti i gdje ju pohraniti. 

Pretjerana osjetljivost zubi: Zašto vas bole iako nemate karijes?

Četkica i WC školjka – jedno uz drugo? 

Važno je u kojem dijelu kupaonice čuvate četkicu jer je u većini njih WC školjka vrlo blizu umivaonika. Svaki put kad pustite vodu, bakterije se raspršuju po zraku, a sigurno ne želite da se one zalijepe na četkicu. 

“Zdrav razum nalaže da četkicu ne držite blizu wc školjke, pa je pohranite u ormariću ako je moguće, i uvijek spustite dasku prije nego pustite vodu”, kaže McCombs. 

Držači za četkice

Osim što drže četkice, okupljaju i bakterije! Studija provedena od strane National Sanitation Foundation (NSF)  je otkrila kako su držači za četkice treći najprljaviji predmet u kući. 

Dijabetes, infekcije dišnih putova… Što sve loš zadah može otkriti o vašem zdravlju?

Nakon što ste maknuli četkicu na pravo mjesto i oprali držač za nju, učinite i ovo: 

  • Isperite četkicu mlazom tople vode nakon korištenja.
  • Četkica uvijek mora biti suha prije pranja zubi.
  • Neka uvijek bude u posudi tako da dio kojim peremo zube ne dodiruje ništa.
  • Ne koristite tuđe četkice.
  • Četkice svih članova obitelji nikad ne čuvajte jednu uz drugu jer se tako bakterije mogu “prebacivati” s jedne na drugu. 

Kada baciti četkicu?

Poželjno da je se baci svaka tri do četiri mjeseca, ili češće ako ste često bolesni ili imate slab imunološki sustav. Četkicu djeteta mijenjajte i češće.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo