Zdravlje

Zdravlje

Nova nada za učinkovito sprječavanje dekubitusa!

Pripremite se za operaciju

Kanadski stručnjaci mogli bi ponuditi nadu milijunima pacijenata koji se bore s dekubitusom. Naime, razvili su “električno donje rublje” koje sprječava nastajanje ovih opasnih otvorenih rana.

Dekubitus označava oštećenje kože i potkožnog tkiva nastaje pritiskom na određeni dio tijela ležanjem ili sjedenjem, točnije, prilikom jakog i dužeg pritiska na određeni dio tkiva na tijelu, čime se prekida cirkulacija krvi i kisika, a koža postaje čvrsta i crvena ili mekana i ljubičastoplave boje. Liječenje je iznimno skupo i dugotrajno, a može
biti konzervativno ili kirurško.

Osobe koje nisu sposobne spriječiti neprekidni pritisak čvrste podloge na tkiva stalno su pod povećanim rizikom od dekubitusa. To se događa kod pacijenata koji su u odmakloj životnoj dobi, kod osoba s neurološkim problemima i kod onih koji su zbog akutne bolesti primljeni u bolnicu.

Istraživači Sveučilišta u Calgaryju testirali su svoje medicinsko pomagalo s elektrodama, popularno nazvano električno donje rublje,  na pacijentima. Oni koji su bili nepokretni zbog ozljede moždane kralježnice primili su blage desetsekundne elektrošokove svakih deset minuta 12 sati na dan.

Za vrijeme istraživanja koje je trajalo mjesec dana, niti jedan od 37 pacijenata nije razvio dekubitusne rane. Stručnjaci su objasnili kako je uređaj oponašao vrpoljenje ljudi zbog kojeg su pacijenti ležali ili sjedili u malo drugačijem položaju.

“Dekubitusne rane mogu biti strašno debilitirajuće. Njihova se pojava nije promijenila od 1940., što znači da trenutno dostupne metode prevencije jednostavno ne djeluju. Nadamo se da će ovaj inovativan, klinički koristan sustav na kraju biti značajan u životima milijuna osoba“, zaključila je medicinska sestra Robyn Rogers, koja je bila uključena u studiju, na konferenciji Neuroznanost 2012., kada su rezultati i predstavljeni javnosti.

Unatoč ohrabrujućim rezultatima, istraživači su upozorili kako je ovo samo početak te da moraju ovaj uređaj testirati na znatno većem broju pacijenata prije nego li se pusti u širu uporabu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo