Zdravlje

Zdravlje

Nova pandemija je neizbježna – liječnici otkrivaju kako se pripremiti, a možda je i spriječiti

Shutterstock

Pandemija nas je naučila puno o zdravlju, a stručnjaci kažu da se možemo pripremati i na nove zarazne bolesti.

Iako se slaže da smo naučili puno o tome kako ostati zdravi i zaštititi se, dr. Tom Frieden, bivši direktor Američkog centra za kontrolu bolesti, navodi kako se jednako tako se boji da ćemo sada doći u fazu zanemarivanja kada zaboravljamo na važne mjere zaštite koje pomažu pri zaustavljanju širenja virusa i pandemija, piše CNN. Smatra da je još jedna pandemija neizbježna jer živimo u takvim vremena i sve je manje potrebno da neki virus pređe s životinje na čovjeka pa je svake godine rizik sve veći. Hoćemo li se držati navika koje smo sada stekli, ovisi o nama, ali puno toga ovisi i o zdravstvenom sustavu, ekonomiji, edukaciji… Evo što stručnjaci smatraju da moramo znati i raditi kako bi u budućnosti mogli prevenirati pandemije i zaštiti svoje zdravlje. 

Zaštita prirode 

Prevencija pandemije znači i da trebamo bolji sustav zaštite prirode kako nam ona za nebrigu ne bi vratila, tako kaže Friden. Prema studijama, rizik je veći ako dolazi do ometanja prirodnih staništa životinja ili naprimjer prodaje divljih životinja na tržnicama. Veće su šanse i da se virus proširi sa životinja na čovjeka je i kada imaju sličan DNA ili dugo vremena žive u blizini. Misliti na zaštitu prirode je apsolutni prioritet a svi mogu sudjelovati. 

Treba reagirati rano i brzo 

Zarazne bolesti se moraju prepoznati odmah kako bi se preveniralo širenje. “Moja grupa je predložila cilj koji nazivamo 7-1-7; a to znači da se svaka veća pojava virusa mora otkriti u roku 7 dana, u jednom danu se mora prijaviti, a sve mjere zaštite se moraju uključiti u roku od 7 dana. To će omogućiti da se stvari brzo identificiraju i jednako brzo poprave.”, pojašnjava Frieden. 

Darivanje koštane srži sigurno je za darivatelje, a evo što svi trebaju znati o tom postupku

Poboljšati komunikaciju 

Liječnik navodi i kako danas postoje puno bolji alati pomoću kojih se može lako zarazna bolest otkriti, ali smo isto tako u ovom trenutku posebno ranjivi jer nema povjerenja kada je u pitanju komunikacija između vlada i zdravstvenog sustava.

“CDC je doslovno napisao knjigu o komunikaciji u javnom zdravstvu gdje se navodi da je potrebno biti brz, imati dokaze, empatiju, dati ljudima praktične savjete kako zaštiti sebe i obitelj, ali to se nije poštivalo i zbog toga smo patili”, navodi Frieden.  Dr. Rochelle Walensky, direktor CDC-a navodi kako je tijekom pandemije komunikacija bila izazovna. “Moramo donositi odluke s nepotpunim podacima u teška vremena. Mora se jako dobro razumjeti znanost prije donošenja odluke”, dodaje. 

Treba se boriti protiv netočnih informacija 

Postoji uzrečica koja kaže kako laž može prijeći pola zemaljske kugle dok se ne otkrije prava istina, a teško je bilo nositi i boriti se protiv krivih informacija za liječnike, koje se šire brže od omikrona, pojasnio je Frieden. Netočne informacije vezane za pandemiju mogu utjecati na motivaciju pojedinca, ono u što vjeruju…

Neke društvene mreže, aplikacije i slično su lansirale informacije koje su  natjerale ljude da ne vjeruju toliko provjerenim informacijama zdravstvenih organizacija koje su se ticale koronavirusa ili cijepljenja. Razuvjeriti prijatelje i obitelj u te informacije nije lako, ali se može uz malo vještine i empatije. 

10 iznenađujućih simptoma koji otkrivaju manjak željeza u krvi – ne ignorirajte ih

Podržite vlastito zdravlje 

Ovaj bi korak bio ključ pri prevenciji nastanka ozbiljne bolesti i smrtnih slučajeva tijekom pandemije, a Frieden smatra kako je jedan od glavnih razloga zašto je COVID ubio toliko ljudi upravo jer je njihov organizam već bio osjetljiv. 

Zdrave navike koje podupiru rad imuniteta stvarno mogu puno učiniti za zaštitu zdravlja i života. Koristite lijekove koje vam je doktor dao, jedite zdravu hranu i odbacite cigarete, savjetuje liječnik. “Biti zdrav ne znači da se morate odreći stvari koje volite već da razumijete što je dobro za vas i upravo te stvari radite što češće”, savjetuje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo