Zdravlje

Zdravlje

Obrve vam se stanjuju i uočavate da koža tamni? Pogledajte što to može značiti!

Naš organizam reagira na razvijanje bolesti puno prije nego mi. On nam dugo vremena može ukazivati na promjene koje se događaju u njemu i to na mjestima koje gledamo svakodnevno.

Neki od simptoma, poput stanjivanja obrva, kvrga na koljenu ili potamnjelih dijelova kože – mogu biti simptom kroničnih bolesti, poput dijabetesa, visokog kolesterola i srčanih oboljenja.

Za Today, doktorica Natalie Azar objasnila je koje su to promjene na koži i tijelu na koje morate reagirati…

Stanjivanje obrva

Ako vam se obrve stanjuju, pogotovo s “vanjske” strane, to može biti znak smanjene funkcije štitne žlijezde. Odnosno, znači da ne dolazi do dovoljne proizvodnje određenih hormona. Ovo je stanje uobičajeno u žena iznad 60 godina, a još može rezultirati i srčanim oboljenjima, bolovima u zglobovima i gležnjevima te pretilošću.

Blijed jezik

Zdrav jezik je ružičast, skoro crvenkast s vidljivim kvrgama. Te kvrge znače da je vaš jezik zdrav jer se radi o papilama, okusnim pupoljcima. Ako ne vidite kvrge i ako vam je jezik blijed, to može značiti da vam nedostaje željeza, folata, kao i vitamina B12.

Znate li koji su simptomi nedostatka željeza?

Potamnjela koža na pozadini vrata

Ako vam koža tamni na određenim dijelovima tijela, poput prepona, pazuha i vrata, može se raditi o ranim znakovima dijabetesa. Stanje se naziva crna akantoza (acanthosis nigricans) u kojem se koža zadeblja te dobiva crne pigmente. Ovo je stanje tipično i za pretile osobe, a djeca kod koje se pojavi, imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Kvrge na koljenima

Žute kvrge mogu biti meke, a pojaviti se osim na koljenima, i na zglobovima, tetivama, rukama i nogama… a radi se o nakupinama kolesterola. Pojavljuju se zbog visoke razine kolesterola, a mogu varirati u veličini od vrlo malih do onih veličine 7 centimetara.

Oticanje stopala i zglobova

Oticanje stopala i zglobova može biti samo posljedica cjelodnevnog hodanja ili neugodnih cipela, no također može ukazivati na srčane probleme. Drugim riječima, zbog loše cirkulacije uzrokovane srčanim oboljenjem, mogu se nakupljati veće količine tekućine i pojaviti otok nogu. Uz srčane probleme, uzrok može ležati i u bolesti bubrega, pluća, artritisu ili može biti posljedica pretjeranog unosa soli, šećera i masti.  

Šumi vam u ušima? Škljocaju vam koljena? Evo što znače zvukovi iz tijela! Znamo i kada nikako ne smijete pucketati zglobovima na prstima!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo