Zdravlje

Zdravlje

Oči izmučene računalom

Može li računalo uzrokovati probleme s vidom? Okulisti kažu da ne može. Ipak, valja poduzeti preventivne mjere kako bi se izbjegli drugi problemi u svezi s očima, posebno oni izazvani titranjem kompjutorske slike.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete i ublažite spomenute teškoće:

1. Kontrola vida

kAko ste prisiljeni dugo raditi za kompjutorom, idite češće na kontrolu vida. Problem će riješiti odgovarajuće naočale, ako ih trebate. Na okulistički pregled dovoljno je odlaziti jedanput svake godine.

2. Kupnja kompjutora

Odaberite računalo koje će vam oblikom najbolje odgovarati. Posebno pripazite na monitor: neka ekran bude dovoljno velik. Pazite da ne reflektira svjetlo, jer ćete
tako manje opteretiti vid. Važno je da postoji mogućnost reguliranja nagiba monitora.

3. Regulacija komandi

Kako ne biste opterećivali vid, namjestite komande monitora na srednje položaje. Kontrast ne smije biti prejak, a osvijetljenost zaslona treba biti nešto slabija. Idealno bi bilo da monitor emitira svjetlo slično svjetlu u sobi u kojoj se radi. Obrisi tada neće biti presjajni pa će se oči manje umarati.

4. Položaj monitora

Zaslon treba biti točno ispred korisnika, udaljen od očiju otprilike pola metra, lagano nagnut prema dolje u odnosu na visinu očiju. U protivnom će “tući” izravno u lice korisniku.

5. Rasvjeta u radnoj sobi

Bolje je da kompjutor nije smješten blizu prozora jer vanjska svjetlost, koja je jača od one na zaslonu, zahtijeva od očiju neprekidno naprezanje radi prilagodbe. Dobro je ugasiti sve izvore svjetla iza korisnikovih leda, kako se ne bi odražavali na ekranu.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo