Zdravlje

Zdravlje

Od 1500 različitih vrsta pesticida koji se koriste u svijetu, oko 800 ih je dopušteno na razini EU

Shutterstock

Svečano je otvoren treći međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Hrana, zdravlje i klimatske promjene“, koji će trajati do petka, 13. studenoga.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, osvrnuo se na organizaciju događaja:

Ova tema je iz godine u godinu sve značajnija jer izravno utječe na zdravlje svih nas, a klimatske promjene i njihov utjecaj izazov su koji će u budućnosti sve više zaokupljati našu pozornost. 

Također, ravnatelj je nadodao kako dolazi do ogromnog porasta proizvodnje hrane u svijetu, od čega je čak 80 posto iz intenzivnog uzgoja. Na globalnoj razini koristi se preko 1500 različitih vrsta pesticida, a otprilike 800 do 850 ih je dopušteno na razini EU. Naglasio je stoga kako je osnovni i najvažniji cilj zaštiti ljudsko zdravlje te osigurati zdraviju i sigurniju hranu za buduće naraštaje.

Koliko je važna ova tema, govori i činjenica da je jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede RH upravo osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne, kvalitetne i nutritivno vrijedne hrane, proizvedene na održiv način, što je i jedna od ključnih politika koja se navodi u Europskom zelenom planu i strategiji „Od polja do stola“.

Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda budući u istoj vidimo priliku za podizanje konkurentnosti naše poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i za snažnije pozicioniranje na tržištu punom konkurenata, što direktno doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni – danas imamo 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv nosi zaštićenu oznaku izvornosti ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije, a odlikuje ih posebna kvaliteta i tradicionalni način proizvodnje te promoviraju raznolike okuse Hrvatske u Europi, izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

U sklopu ovogodišnjeg Kongresa bit će organizirana i Druga međunarodna konferencija Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, na kojoj će biti istaknute teme iz područja djelovanja Centra te predstavljene dosadašnje aktivnosti, kao i iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog podrijetla hrane te novih analitičkih dostignuća u opisanome području.

Organizatori Kongresa su NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, uz suorganizaciju i suradnju s drugim eminentnim institucijama iz zemlje i inozemstva. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo