Od gripe će oboljeti više od 100.000 građana - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Od gripe će oboljeti više od 100.000 građana

Više od 100.000 građana ove zime moglo bi oboljeti od sezonske gripe, no toj brojci treba pridodati i oboljele od svinjske gripe (H1N1) od koje je dosad oboljelo više od 11.000 građana.

Kako se pripremiti za sezonu gripe objasnio je vodeći hrvatski infektolog prof. dr. sc. Ilija Kuzman na stručnom predavanju „Stigla je pandemija gripe – jesmo li spremni?“, u organizaciji Croatia zdravstvenog osiguranja.

ilija                       prof. dr. sc. Ilija Kuzman

Gripa je jedina neukroćena pošast iz prošlosti, koja se sezonski pojavljuje svake godine te od koje godišnje oboli svaka deseta odrasla osoba te svako treće dijete. U slučaju svinjske gripe u Hrvatskoj je dosad preminulo pet osoba, no kako je istaknuo dr. Kuzman, razloga za paniku nema. Od svinjske gripe u Hrvatskoj je dosad preminulo pet osoba, no kako je istaknuo dr. Kuzman razloga za paniku nema, jer se primjenjuju efikasne metode liječenja i prevencije. Za prevenciju gripe se koristi cjepivo, a bolest se liječi najsuvremenijim antivirusnim lijekovima, antibioticima i klasičnim metodama poput mirovanja, konzumiranjem većih količina tekućine i antipireticima.

Svinjska gripa lako se prenosi, a njeni simptomi su gotovo jednaki onima sezonske gripe. Inkubacija traje od 1 do 3 dana te je infektivna jedan dan prije pojave simptoma i jedan nakon nestanka. Ono što je razlikuje od sezonske gripe su dodatni simptomi: ubrzano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u plućima, iznenadna dezorijentacija, smetenost, uporno povraćanje ili proljev, simptomi nalik gripi koji su se povukli, a zatim opet pojavili. Uz to, svinjska gripa češće zahvaća mlađe dobne skupine, za razliku od sezonske koja pogađa starije.

cjepivoU borbi protiv gripe važna je i prevencija, odnosno cijepljenje, koje se uglavnom preporučuje rizičnim skupinama: osobama koji pate od kroničnih stanja (plućne, srčane, metaboličke bolesti te bolesti jetre i pluća), osobama s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnicama te maloj djeci. Hrvatski zdravstveni sustav od prosinca će raspolagati sa 1,5 milijun doza cjepiva za svinjsku gripu, trenutno ima 600 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe, koje ne štiti od svinjske gripe, te 800 tisuća doza antivirusnih lijekova koji su jako učinkoviti, ako se uzmu u roku od 48 sati nakon što se pojave simptomi bolesti. Dr. Kuzman preporučuje cijepljenje jer je to najefikasniji način borbe protiv gripe i otklanja priče o nesigurnosti najnovijeg cjepiva protiv svinjske gripe.

„Croatia zdravstveno osiguranje svjesno je potrebe za jačanjem društvene svijesti i edukacije o bolestima poput gripe, koja svake godine pogodi tisuće građana. Organiziranjem predavanja s vrhunskim stručnjacima građanima želimo dati potrebne informacije kako bi se lakše nosili s gripom“, rekao je član uprave CZO-a Josip Kereta.

Pandemija gripe javljaju se svakih 10 do 50 godina. Ovog trenutka u svijetu je potvrđeno više od 550 tisuća oboljelih od svinjske gripe, a od njenih je posljedica preminulo više od 6500 ljudi.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo