Zdravlje

Zdravlje

Od ovog raka svaki dan jedna žena oboli, a svaki treći jedna umre!

Foto: Shutterstock

Ginekolozi pozivaju žene da svake godine odu na redovni pregled, kako bi se rak vrata maternice uočio na vrijeme i kako bi se započelo liječenje.

Prof. dr. sc. Damir Eljuga, pročelnik Zavoda za opću i ginekološku onkologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo, KBC Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatske lige protiv raka, navodi kako je rak vrata maternice treći najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu, s 530 tisuća novooboljelih i drugi po smrtnosti s 280 tisuća umrlih žena godišnja. Doktorica Vesna Košec istaknula je kako ranih simptoma nema, već da su samo redovni pregledi način na koji se može dijagnosticirati rak vrata maternice.

Simptomi raka vrata matenice nastupaju kasno i znak su poodmakle faze bolesti. Žena može primijetiti kontaktno krvarenje (kod spolnog odnosa na pr), ili neregularna krvarenja, zaudarajući iscjedak od nekroze (raspadanja) tkiva ili bolove u donjem trbuhu. Simptomi se mogu primijetiti kada je došlo do širenja bolesti na cijeli vrat maternice ili na okolne organe što je loš prognostički znak. Već sama promjena koja je sumnjiva na rak vidljiva na vratu maternice golim okom nije dobar znak i obično predstavlja zakašnjelu dijagnozu” – objasnila je doktorica Košec.

U Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli

“Na zemlje u razvoju odnosi se 85% oboljelih i 88% umrlih od ove bolesti. U trećini država u svijetu rak vrata maternice najčešća je zloćudna bolest u žena, odnosno u 90% država jedna je od tri najčešće maligne bolesti u žena mlađih od 45 godina” – istaknuo je prof. dr. sc. Eljuga.

Također, napomenuo je kako u Hrvatskoj od raka oboli 360 žena godišnje, a od posljedice bolesti umire 120.

“Po ovim podacima rak vrata maternice u Hrvatskoj nalazi se na 7. mjestu pojavnosti i 8. mjestu smrtnosti među svim ženama oboljelim ili umrlim od raka. Drugim riječima, svaki dan jedna žena oboli, a svakog trećeg dana , na žalost, jedna žena umre od raka ovog sijela. Najčešće obolijevaju žene između 40. i 59. godine života.” – objasnio je pročelnik Zavoda za opću i ginekološku onkologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Glavni uzročnici raka vrata maternice

Napomenuo je kako unatoč jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici, i dalje dovoljno mladih nije upućeno o načinu na koji se razvija ovaj oblik. Kao glavni uzročnik raka vrata maternice je dugotrajna i kronična upala rodnice i vrata maternice koja je prouzročena humanim papiloma virusom – HPV-om, koji se prenosi spolnim putem.

“Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 20 uzrokuje rak vrata maternice, dakle imaju onkogeni potencijal. U našoj sredini najčešći i najopasniji su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika. To znači da svojom dugotrajnom prisutnošću u stanicama vrata maternice mogu promijeniti njihov izgled, umnažanje te preobraziti ih u zloćudne. HPV tipovi 6 i 11 su najčešći virusi niskog rizika, odnosno nemaju onkogeni potencijal, ali zato uzrokuje nastanak neugodnih šiljastih bradavica (condylomata acuminata) na ženskom i muškom spolnom sustavu” – naglasio je prof. dr. sc. Eljuga.

Primarna i sekundarna prevencija

Primarna prevencija

Primarna prevencija raka vrata maternice uključuje prevenciju svih onih uzroka koji mogu nastati prije zaraze HPV-om. Odnosno, ona uključuje zdravstveni odgoj u školama, kao i pozitivne poruke u medijima.

“Smatra se da je oko 60 % spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je adolescentna dob najkritičniji period za stjecanje infekcije. Zbog toga, ih treba educirati da je najbitniji način sprečavanja ove zloćudne bolesti odgovorno spolno ponašanje i primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa (prezervativ)” – naglasio je prof. dr. sc. Eljuga.

Osim toga, naglasio je da se u razvijenim zemljama preporuča cijepljenje djevojčica i dječaka u dobi između 9. i 26. godine, te da se u hrvatskim srednjim školama, točnije u 1. razredu srednje škole, omogućuje besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a.

“Cjepiva su najučinkovitija ako se primijene prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije nego što osoba postane spolno aktivna” – objasnio je pročelnik Zavoda za opću i ginekološku onkologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Sekundarna prevencija

Kao načine sekundarne prevencije ističe redovito odlaženje ginekologu te primjena dijagnostičkih metoda, odnosno kolposkopije, Papa testa, HPV testiranja i biopsije. U Hrvatskoj se još 2012. godine počeo provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, gdje se poziva sve žene u dobi od 25 do 64 godine na besplatno Papa testiranje svake tri godine.

Želja svakog ginekologa je da žene redovito dolaze na ginekološke preglede jer će tada, ako se rak vrata maternice i pojavi, on biti otkriven u početnoj fazi bolesti pa je tada i uspjeh s gotovo potpunim izlječenjem najčešće zajamčen” – istaknuo je prof dr. sc. Eljuga.

Papa-testom može se posumnjati na rak vrata maternice, kao i inspekcijom vrata maternice, no tada je potreno primjetniti i drugem metode.

“Najčešće se primjenjuje kolposkopija (kolposkop je uređaj kojim se, pod povećanjem od 20-50 puta, promatra vrat maternice) te se potom sa sumnjivog mjesta uzima tkivo za patohistološku analizu (biopsija) uz istodobno uzimanje tkiva iz kanalića vrata maternice (ekskohleacija)” – objasnio je doktor. 

Doktorica Košec naglasila je da terapija ovisi o dijagnozi nakon provedenih kontrola, a ako se bolest uhvati u početnim stadijima, liječi se kirurškim zahvatom (konizacija nožem ili električnom omčom) te je u toj fazi dovoljno odstraniti samo oboljeli dio vrata maternice i izlječenje je potpuno i konačno.  Ističe kako je godišnja kontrola iznimo važna, jer se rano otkrivanje, znači i čuvanje reprodukcijskog sustava žene.

“Žene koje se redovito ginekološki kontroliraju započinju liječenje ili samo praćenje promjena na vratu maternice u ranoj fazi kada nema simptoma i kada je bolest ograničena. Tada je malim kirurškim zahvatima moguće sačuvati ne samo zdravlje već i reprodukcijsku sposobnost žene. To je izuzetno važno jer se prekanceroze i rani stadiji raka vrata maternice (in situ) uglavnom susreću kod mladih žena koje nisu zadovoljile želju za trudnoćom i potomstvom. Nažalost, kod onih drugih, koje ne dolaze na ginekološke preglede, liječenje započinje kada su simptomi očiti, a to znači bolest proširena. U toj je fazi liječenje operacijsko ili kemoterapijom ili zračenjem ili kombinacijom ovih metoda. Zahvati su opsežni, ponekad mutilirajući, smanjuju kvalitetu života, a često ne donose zadovoljavajuće izlječenje” – objasnila je doktorica Košec.

Moguće greške u dijagnostici

Također, prof. dr. sc. Eljuga napominje kako može doći do lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza, a greška se može dogoditi bilo kojem članu tima.

“Najčešći uzroci lažno negativnog citološkog nalaza mogu biti prečesto uzimanje uzoraka (u razmacima manjim od mjesec dana), netočno uzimanje i loše razmazivanje obriska, loša tehnička priprema te previd pri mikroskopskoj analizi. Smanjenje broja navedenih pogrešaka moguće je nadzorom kvalitete rada koji uključuje i trajnu izobrazbu ginekologa, citologa i patologa” – istaknuo je doktor Eljuga. 

No zaključuje kako lažno negativni rezultati mogu imati veliku opasnost jer se žena, pod dojmom da je zdrava, može odlučiti ne doći iduće godine na redoviti pregled.

Papa test bi se trebao obaviti po prvom stupanju u spolni odnos, a nakon toga svake tri godine. Ističe kako učestalost daljnjih pregleda ovisi o nalazu prvog Papa testa, dobi pacijentice kao i financijskim mogućnostima zdravstva i pacijentice.

“Iskoristite svoje pravo na Papa-test za vrijeme liječenja u bilo kojem bolničkom odjelu (internom, kirurškom…). Skrbite o svojem zdravlju i zapitajte ginekologa: Doktore, jeste li mi uzeli uzorke za Papa-test? Kontrolni ginekološki pregled s uzimanjem Papa-testa ne oduzima puno vremena i potpuno je bezbolan. Nekoliko minuta može vam spasiti život!” – naglasio je prof. dr. sc. Eljuga. 

9. Dan mimoza i 5. Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

Povodom 9. Dana mimoza, u subotu 23. siječnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizirat će se javnozdravstvena akcija, čiji je cilj probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastitim intimnim zdravljem, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegla smrtnost od raka vrata maternice. Organizatori akcije su Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatska liga protiv raka, udruga Zdravka i zajednica oboljelih od raka “Sv. Juraj”.

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa, te sve o spolnim odnosima nakon poroda. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo