Opasna kemikalija iz bočica djecu čini skloniju astmi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Opasna kemikalija iz bočica djecu čini skloniju astmi

Mališani koji su bili izloženi kemikaliji bisfenolu A (čak i u majčinoj utrobi) imaju veći rizik od razvijanja astme.

Što je to bisfenol A?

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se koristi u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima svakodnevno rukujemo. Primjerice, nalazi se u konzervama hrane, novčanicama, računima, bočicama za piće, elektronskim aparatima i sportskoj opremi. Provedene su mnoge studije koje su analizirale njenu štetnost po naše zdravlje. Iako nije ništa striktno dokazano, neki rezultati daju naslutiti kako je ona moguće povezana s muškom impotencijom,
rakom, policističnim jajnicima,
dijabetesom ili srčanim bolestima.

Sada su američki stručnjaci povezali BPA s razvijanjem astme kod mališana. Naime, djeca izložena ovoj kemikaliji u ranom djetinjstvu imaju povišen rizik od razvijanja astme.

“Pojava astme drastično se povećala u posljednjih 30 godina, što sugerira da je moguće posrijedi izloženost nekom za sada neotkrivenom faktoru iz okoliša. Naša studija tvrdi kako bi se ta izloženost mogla odnositi na bisfenol A”, objasnila je Kathleen Donohue, profesorica na Medicinskog fakultetu Sveučilišta Columbia, ujedno i voditeljica istraživanja.

Njen je tim pratio gotovo 570 trudnica kojima je izmjerena razina BPA metabolita iz urina za vrijeme trećeg tromjesečja trudnoće, a njihovim je mališanima također izmjerena razina BPA s tri, pet i sedam godina. Nakon što su u obzir uzeli pasivno pušenje i druge faktore koje vežemo za astmu, znanstvenici su ustanovili kako je postnatalna izloženost bisfenolu A povezana s povišenim rizikom od astme.

“Baš kao što pušenje povisuje rizik od raka pluća, a ne mora nužno svaki pušač razviti rak pluća, tako ne mora svako dijete izloženo BPA razviti astmu”, utješno je završila Donohue.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo