Operacija koljena nakon ozljede neće smanjiti rizik osteoartritisa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Operacija koljena nakon ozljede neće smanjiti rizik osteoartritisa

Ozljede meniskusa i križnog ligamenta povećavaju rizik razvijanja određenih vrsti osteoartritisa koljena.

Jedna od najčešćih sportskih ozljeda koljena je ona prednjeg križnog ligamenta. Sportaši na meti ove ozljede bave se nogometom, košarkom, odbojkom ili rolanjem, a pokreti odgovorni za ovu povredu uključuju brze okrete, skakanje i naglo mijenjanje smjera kretanja.

Izlaz za ovaj problem je operacija, međutim, ona neće smanjiti izglede osobe za razvijanje osteoartritisa koljena, tvrde nizozemski stručnjaci.

Stručnjaci su pratili preko 300 bolesnika kojima su prethodno dijagnosticirani perzistirajući problemi koljena. Neovisno o tome jesu li prošli operaciju zbog napuknutog ligamenta ili ozljede meniskusa, osteoartritis koljena se mogao predvidjeti na temelju faktora rizika koji su ustanovljeni magnetskom rezonancom.

“Ovo istraživanje dokazuje kako ozljede meniskusa i križnog ligamenta povećavaju rizik razvijanja određenih vrsti osteoartritisa koljena. Kirurška terapija ne smanjuje ovaj rizik”, objasnio je dr. Kasper Huetink, radiolog Medicinskog centra Sveučilišta Leiden.

“Prisutan je povišeni rizik razvijanja osteoartritisa na određenim mjestima nakon napuknutog meniskusa ili križnog ligamenta. Ustanovili smo neposrednu vezu između ozljede i dugoročnih posljedica, te pokazali kako operacija ne utječe na dugoročne izglede”, dodao je čelnik studije objavljene u stručnom časopisu Radiology.

Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno – skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Karakteristični simptomi su bol, oticanje i smanjena pokretljivost koljena. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo