Zdravlje

Zdravlje

Opuštajuće aktivnosti mogu smanjiti rizik od razvoja demencije – što čekate?

Shutterstock

Znanstvenici kažu kako su opuštajuće aktivnosti povezane s manjim rizikom od razvoja demencije.

Prema posljednjoj meta analizi koja je nedavno objavljena u magazinu Neurology, aktivnosti koje nas opuštaju, poput čitanja knjige, joge ili druženja s obitelji i prijateljima može pomoći pri snižavanju rizika od demencije.

“Prethodne su studije pokazale da će takve aktivnosti donijeti dobrobiti zdravlju, smanjiti rizik od razvoja raka, bolesti srca i promijeniti percepciju o vlastitom zadovoljstvu pojasnio je autor studije dr. Lin Lu. “Ipak postoje i konfliktni dokazi o tome da će opuštajuće aktivnosti spriječiti demenciju. Naša je analiza pokazala da aktivnosti poput stvaranja nečega, bavljenja sportom ili volontiranja jesu povezani s manjim rizikom od demencije”; dodaje . U meta analizi je pregledano 38 studija iz cijelog svijeta u kojim je sudjelovalo više od 2 milijuna ispitanika na najmanje tri godine.

Ispitanicu su dali informacije o aktivnostima kojima se bave i koje im donose zadovoljstvo. Znanstvenici su ih stavili u tri kategorije: socijalne, fizičke i mentalne aktivnosti.  Kod 74,700 ispitanika se na žalost tijekom tih nekoliko godina istraživanja razvila i demencija. Nakon svega je zaključeno da su takve aktivnosti povezane sa smanjenom pojavnošću demencije, a kada su uspoređeni  s ispitanicima koji nisu sudjelovali u aktivnostima, rizik je manji za 17 posto. 

1. Mentalne aktivnosti poput čitanja, gledanja emisija, slušanja radija ili korištenja kompjutera, a one smanjuju rizik od demencije za 23 posto. 

2. Fizičke aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja, igranja tenisa ili plesanja smanjuju rizik od razvoja demencije i do 17 posto, otkrili su znanstvenici. 

3. Društvene aktivnosti se mogu odnositi na komunikaciju s drugima, učenje u društvu, izlasci s prijateljima pa i religijske aktivnosti. Ovim se istraživanjem otkrilo kako u tom slučaju dolazi do 7 posto manjeg rizika od razvoja demencije. 

Želite smanjiti rizik od prerane smrti? Uključite u rutinu tri jednostavne aktivnosti

“Ova je meta analiza pokazala da ima koristi od uživanja u određenim aktivnostima koje nas opuštaju i koje je lako uključiti u svakodnevicu, a isto tako mogu jako goditi mozgu. Autori studije se slažu kako je potrebno napraviti još studija kako bi se otkrile nove poveznice između aktivnosti i zaštite zdravlja. 

Demencija postaje sve češća, a razlog je jednostavan – živimo sve dulje

Prema pisanju Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se tri puta viša brojka oboljelih u narednih 30 godina. Iako se radi o progresivnoj bolesti za koju trenutno nema lijeka, tretmani su dostupni  i oni mogu usporiti njen napredak, ako je kod pojedinca to moguće. Ključ je naravno u ranom prepoznavanju bolesti. 

Jeste li u riziku od moždanog udara prije 60. rođendana? To bi mogla predvidjeti vaša krvna grupa

Što je demencija?

Demencija je pojam koji se koristi za opis raznih simptoma, uključujući probleme s pamćenjem, razumijevanjem, procjenjivanjem, govorom i mislima, stoji na stranicama Mayo klinike. Demencija počinje polako, postepeno simptomi jačaju da bi došlo do pogoršanja koje utječe na mogućnost čovjeka da obavlja zadatke, druži se i održava veze
“Ne radi se o jednoj bolesti već o terminu koji opisuje promjene u pamćenju, razmišljanju, te promjene u osobnosti koje mijenjaju ponašanje osobe“, pojasnio je dr. Scott Kaiser, direktor odjela za kognitivno zdravlje u bolnici Saint John’s Health te dodaje kako stanje može biti uzrokovani raznim bolestima i stanjima.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo