Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 8 nevjerojatnih načina na koje si skraćujete život

Shutterstock

Svi znamo da su dijete i tjelovježba dobri za zdravlje, ali jeste li znali da je previše sna štetno, baš kao i dugotrajno sjedenje?

Ovo su neke od navika kojima sigurno ne dodajte godine svom životu nego ih oduzimate…

1. Previše sjedite

Ako sjedite za radnim stolom 8 sati u danu i onda odete doma i tamo sjednete na kauč, mogli biste se „igrati“ sa životom. Prema istraživanjima, sve dulje od sjedenja na stolici 3 sata bi moglo izbrisati cijele 2 godine vašeg života!

2. “Buljite” u TV ekran

Prema pisanju Harvard Boffinsa, samo 2 sata u danu provedena ispred TV ekrana može voditi do problema… Nakon navršene 25-te godine života, za svaki sat kojeg provedete ispred ekrana, vijek života se smanjuje za 21.8 minuta!

Što bi liječnica savjetovala najboljem prijatelju koji ima visoki tlak: Ove 3 stvari izbjegavati!

Možemo reći da je TV ekran zločesta stranka u ovoj prići, ali ipak je do vaše stražnjice parkirane na kauču 3 sata u komadu!

3. Spavate previše – spavate premalo

Poremećaj spavanja, među kojima je nesanica najčešći, mnogi povezuju sa stresom i emocionalnim problemima. Tijekom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za obrambene funkcije organizma. Živčane stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo; san utječe na osjećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju…

Ipak, previše sna nije dobro za zdravlje, baš kao ni premalo sna. Istraživanja provedena na Harvardu pokazuju kako se životni vijek može dosta skratiti kod onih koji spavaju manje od 5 i više od 9 sati u danu. Uz to, vjerojatno ćete biti i nervozni u uredu drugi dan, a nitko ne voli takve suradnike… Kljuć je u umjerenosti, pa pokušajte organizam naviknuti na 7 ili 8 sati sna.

4. Usamljeni ste

Ispostavlja se da osobe koje imaju jake poveznice s drugim ljudima imaju 50 posto šanse da će dulje živjeti od onih koji su usamljeni. Usamljenost na zdravlje utječe baš kao 15 popušenih cigareta u danu.

5. Let

Odlazak na odmor je naravno veliki doprinos zdravlju, ali način na koji putujete može to poništiti.

Ako letite avionom na visinama od 39 000 stopa, pogođeni ste sa 64 puta više s zračenju nego dok boravite negdje na razini mora. Efekt je prilično sićušan, ali je dobro znati.  

Psihijatar Milan Košuta: “Depresiju, bojim se, jedva da razumijemo”

6. Vi ste “ljutibaba”

Smijeh je još jedan od odličnih zaštitnika zdravlja, pa se smijte koliko god i kad god možete! Osobe koje se smiju puno imaju 35 posto više šanse da će živjeti dulje od onih koji su stalno ljuti i loše volje. Pa ako vam se živi još puno godina, drugi put se nasmijete glasno i na loše šale vašeg oca.

7. Odrekli ste se seksa

Malo zabave u spavaćoj sobi nije na odmet. Čak je u pitanju dvostruka stopa smrtnosti za one muškarce koji ne vode ljubav najmanje jednom u mjesecu.

Žene koje su vodile uzbudljiv seksualni život mogu poživjeti čak 8 godina dulje od svojih prijateljica koje seks izbjegavaju.

Ne znamo postoji li zabavniji način za produljenje životnog vijeka? Ako vam je poznat, javite nam…

8. Koliko putujete do posla?

Putovanja koja oduzimaju puno vremena su jedno naporno iskustvo pa i na vaše najbolje dane..

Za one koji svakog dana putuju oko 50 kilometara u jednom, pa isto toliko u drugom smjeru, moguće će živjeti kraće od onih kojima je posao blizu mjesta stanovanja.

Kako biste izašli iz svega kao pobjednik, ustanite ranije kako bi put protekao bez nervoze… A posao uvijek možete zamijeniti…

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo