Zdravlje

Zdravlje

Ovo su promjene u ustima koja zahtijevaju obavezan posjet liječniku

Shutterstock

Ako u ustima imate ranu koja ne prolazi nakon par tjedana, svakako biste trebali posjetiti liječnika, čak i ako nije bolna.

One bolne rane u ustima najčešće su posljedica manje ozbiljnih uzroka pa se može raditi i aftama ili slučajnom ugrizu za obraz. 

Ovo su promjene koje se nalaze u ustima, a svakako bi trebale pregled liječnika;

Herpes

Radi se o najčešćem problemu u ustima. U pojedinim slučajevima dominiraju unutarnji čimbenici kao vrućica, prisutnost drugih virusa, tj. čimbenici koji oslabljuju imunološki sustav. Za neke osobe izlaganje ultraljubičastom zračenju može dovesti do pojave herpesa na usnama. Hladnoća, izloženost stresu, stomatološki zahvati ili alergijske reakcije na hranu, samo su neki od okidača bolesti. Ako se herpes stalno ponavlja, bilo bi pametno posjetiti liječnika.

Pretjerana osjetljivost zubi: Zašto vas bole iako nemate karijes?

Crn i dlakav jezik

Ovo stanje nije bolno i javlja se kad papile na jeziku narastu i na njih se “zalijepe” bakterije koje inače žive u našim ustima – iz tog razloga jezik izgleda crn. Uzroci mogu biti razni, upotreba antibiotika, loša oralna higijena, pušenje i ispijanje velikih količina kave i čaja. Pranje jezika četkicom može pomoći ali ponekad je potrebna pomoć liječnika. 

Afte

Afte su male ranice u ustima, ne rijetko bolne, sklone čestom i ponovnom javljanju. Nećete ih pronaći na nepcu i desnima, ali hoćete na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Nisu opasne, ali tijelo vam javlja da mu nešto ne odgovara. Ako traju dulje od dva tjedna, nemojte ignorirati upozorenje te posjetite stomatologa ili liječnika.

Leukoplakija 

U pitanju je iritacija koju mogu uzrokovati oštri rubovi zuba, loše postavljene krunice ili plombe te pušenje… Obično se radi o bezbolnoj pojavi, a javlja se u obliku bijelih mrlja u ustima ili plaka i može se očistiti. Ovo stanje može biti i simptom neke ozbiljne bolesti pa bi bilo dobro posjetiti liječnika.

Muče vas žuti zubi? Izbjegavajte ove napitke i namirnice

Otkrhnuti zub 

Grickanje leda ili tvrdih bombona, izlaganje vrućim i hladnim napicima može dovesti do loma zuba. Ako se radi o malim lomovima, ne morate osjetiti bol, ali sve veće od toga sa sobom donosi i bol te moguće trajno oštećenje zuba. Svakako savjetujemo da posjetite stomatologa. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo