Patite li vi od sindroma nemirnih nogu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Patite li vi od sindroma nemirnih nogu?

Tegoba koja se naziva sindrom nemirnih nogu mnogima kvari san. Karaktezira ju neugodna bol, peckanje ili škakljanje u nogama. Da bi si pomogli preostaje nam jedino pomicanje nogu, ali i male promjene u navikama mogu smanjiti učestalost pojavljivanja problema.

Problem se najčešće pojavljuje nakon dugog sjedenja prije spavanja, a na njega se najviše žale žene u srednjim godinama, trudnice. Povezuje se s nedostatkom željeza, proširenim venama i plućnim bolestima. Uzrok ovog sindroma još nije poznat, a kao mogući uzroci se navode pušenje, umor, alkohol te nedostatak folne kiseline.

Prevencija

Prestanite piti alkohol i puštiti cigarete! Preporuča se i pojačana tjelesna aktivnost tijekom dana. U slučaju da poteškoće traju dulje vrijeme, a nijedna od navedenih metoda nije bila učinkovita, obratite se liječniku. Unosite potrebne vitamine u organizam.

Kako si pomoći?

Kada se pojave simptomi, masirajte listove čvrstim pritiskom. Ako možete, prošetajte i/ili radite vježbe za rastezanje nogu. Također, pokušajte jako stati na petu noge na kojoj su se pojavili sindromi. Pomoći si možete i hladnim i toplim oblozima tako što ćete ih stavljati izmjenično na nogu.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo