Zdravlje

Zdravlje

Pet zdravstvenih problema koji se češće javljaju kad napunite 50 godina– ne ignorirajte ih

Shutterstock

Neke se bolesti češće javljaju što smo stariji…

Uz činjenicu da je sve više starijih ljudi na svijetu, raste i broj bolesti i stanja koje se vežu za starenje. “Vidimo da se neka kronična stanja često dijagnosticiraju kad osoba napuni 50 godina”, navodi dr. Renuka Tipirneni, internist i profesor na sveučilištu Michigan. Hoće li se razviti problem ne ovisi naravno samo o godinama, tu je i pitanje genetike, stila života i ostalih faktora jer ponekad osoba koja ima 80 godina može posjedovati mentalne i fizičke osobine nekoga tko ima tek 30; dok će se kod drugih ti problemi razviti i puno ranije.

Neki će isto tako imati više problema od drugih, a prema rezultatima studija iz 2017. godine oko 62 posto stanovnika Amerike starijih od 65 imaju više od jednog kroničnog stanja, a takvih je sve više, i radi starenja i radi sve više oboljelih od dijabetesa. 

Evo koja se stanja ipak mogu češće javiti jednom kad napunite 50 godina…

1. Povišeni krvni tlak 

Povišeni krvni tlak se češće javlja kod osoba koje imaju oko 60 godina jer krvne žile postaju manje elastične. 

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnoga tlaka.Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima, niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta, ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt, stoji na stranicama HZJZ-a. 

Ako imate 40 ili više godina, pravilo je da nekoliko puta u godini provjerite kakvo je njegovo stanje, a ako se javila hipertenzija, liječnik će savjetovati i češću kontrolu. 

2. Povišen kolesterol

“Kardiovaskularne bolesti su i dalje među najčešćim uzročnicima smrti kod odraslih osoba, iako ta stopa je u padu zadnjih 30 godina”, stoji u rezultatima studije objavljene u magazinu Frontiers. Povišen kolesterol može voditi do ateroskleroze ako se kontrolira, a povećava se rizik od bolesti srca i drugih problema. Može se kontrolirati kroz prehranu a i lijekove. Potrebni su testovi krvi jer se stanje rijetko prezentira kroz simptome.

Kolesterol je vrsta masnoće koju tijelo koristi za izgradnju staničnog zida te za sintezu nekih od esencijalnih hormona i normalan je gradivni sastojak svake stanice tijela. Kolesterol se proizvodi u jetri i apsorbira iz masnoća životinjskog podrijetla koje konzumiramo. Kad je razina kolesterola visoka ili su dva tipa lipoproteina izvan ravnoteže (dislipidemija), kolesterol može začepiti arterije i time poremetiti protok krvi.

3. Artritis

“Osteoartritis je drugo najčešće kronično stanje kod starijih osoba, a uzrokuje bol i smanjenu funkcionalnost”, stoji u studiji. Procjenjuje se da oko 52 posto osoba koje imaju 85 godina imaju i problema s artritisom. Tipirneni kaže kako se može javiti i kad imate 50 godina, pa čak i manje, a slučajeva s ovim stanjem se sve češće viđa. Pretilost je jedan od rizičnih faktora. 

Ako vas muči povišen kolesterol u prehranu uključite ove 4 lako dostupne namirnice

4. Dijabetes 

Dijabetes tipa 2 često se naziva i starački dijabetes i nesumnjivo je da je visoka pojavnost ove bolesti povezana i s demografskim promjenama, odnosno starenjem stanovništva i sve duljom životnom dobi (ali i sve učestalijom pojavom pretilosti), stoji na stranicama stampar.hr. Poslije pedesetih godina života, razina glukoze (šećera) u krvi postupno se povisuje kod većine osoba. Kada se razina šećera u krvi starijih osoba značajnije poveća, riječ je o dijabetesu. Međutim, neka istraživanja pokazuju da i kod starijih osoba koje imaju blago povećanje vrijednosti šećera u krvi dolazi do povećane učestalosti komplikacija, kao što su npr. bolesti srca i krvnih žila, teža pokretljivost, slabljenje vida.

Dijabetes je uzrok sve značajnijeg broja zdravstvenih komplikacija te je jedan od značajnih uzroka smrti uzrokovanih komplikacijama ove bolesti (bolesti srca i krvnih žila).

5. Osteoporoza

Starenje vodi do još jedne promjene a to je gubitak gustoće koštane mase i kod muškaraca i kod žena, a često do toga dolazi baš nakon 50. godine života. “Kada dođe do slabije proizvodnje estrogena, gustoća kosti se smanjuje“, navodi dr. Lucy McBride. Oko 50 posto žena starijih od 50 godina imaju problema s osteoporozom, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo