Zdravlje

Zdravlje

Pijete kavu s mlijekom? Ispitajte kako ta navika utječe na vaše zdravlje

Tradicija svakodnevnog ispijanja kave podrazumijeva i kavu s mlijekom, no jeste li se ikad zapitali jesu li, i u kojoj mjeri, namirnice koje sadrže laktozu i/ili kofein štetne za organizam? Da biste to saznali, ipak je potrebno napraviti određene pretrage koje će pridonijeti zdravom životu!

Netolerancija na laktozu je u 50 posto slučajeva genetska predispizicija

Netolerancija na laktozu je nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera – laktoze. Laktoza se uz pomoć enzima laktaze (enzim koji razgrađuje laktozu) u probavnome traktu razgrađuje na sastavne dijelove. Ako u organizmu nedostaje laktaze za spomenuti proces, nerazgrađena laktoza dospije u debelo crijevo gdje stvara kiseline i plinove.

Neprobavljena laktoza može izazvati spektar simptoma i to u roku od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, a uključuju tegobe poput boli u trbuhu, grčeva, nadutosti, mučnine, problema s vjetrovima i proljeva, što značajno utječe na kvalitetu čovjekovog života.

Učestalost genetičke predipozicije za netoleranciju laktoze na ovim prostorima iznosi čak 50 posto. Imate li gore navedenim simptomima nakon konzumacije mlijeka i/ili mliječnih proizvoda, svakako biste trebali napraviti test netolerancije na laktozu. Rezultati takvog testa omogućuju da se čim prije uvede adekvatna prehrana koja bi smanjila probavne tegobe.

Jeste li “brzi” ili “spori” metabolizatori kofeina?

Kofein je osnovni aktivni sastojak kave, ali može se naći i u kakau,
čaju, i srodnim hranjivim pripravcima kao što su čokolada, sokovi,
energetski napitci te u nekim lijekovima.

Ukoliko kofein koristite u malim količinama, on će vas razbuditi i po mnogim istraživanjima djelovati pozitivno na zdravlje. No, konzumirate li kofein u većim količinama morate znati da on može imati toksičan efekt. Neki ljudi su “brzi”, a neki “spori” metabolizatori kofeina. Osobe sa polimorfičnim genom CYP1A2 imaju usporeniji metabolizam kofeina te samim time i veći rizik od nastanka srčanog udara. Ukoliko spadate u tu grupu ljudi, dvije do tri šalice kave povećati će rizik za tri puta, a takvi su rezultati zabilježeni posebno kod osoba mlađih od 59 godina.

Određivanjem nasljednog kapaciteta za metabolizam kofeina, svatko može prilagoditi količinu uzete kave svom tipu i na taj način živjeti zdravije.

U poliklinici Synlab obavite sve potrebne pretrage

Iz poliklinike Synlab vas pozivaju da obavite sve potrebne pretrage kako biste saznali jesu li i u kojoj mjeri namirnice koje konzumirate svaki dan štetne za zdravlje vašeg organizma.

Napravite test na metabolizam kofeina (CYP1A2-163A/C) pomoću uzorka krvi ili obriska bukalne sluznice te saznajte rezultate za samo dva tjedna. Cijena testiranja je 390,00 kuna.

Testiranje na intoleranciju laktoze je važno kako bi se utvrdila dijagnoza te što prije krenulo sa promjenama u prehrani. U poliklinici Synlab možete napraviti analizu DNK  iz krvi ili obriska bukalne sluznice što isključuje nelagodu za osobu koja se testira. Cijena testiranja je 390,00 kuna.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo