Zdravlje

Zdravlje

Pobijedite migrenu – seksom!

Koliko puta ste dobili odbijenicu za seks deklaracijom: “Ne večeras, boli me glava!”? Sljedeći put kada vaša bolja polovica odigra ovu kartu, prisjetite se ovog članka…

Naime, istraživači Sveučilišta Munster ustanovili su kako je seks bolji za liječenje migrene od tableta protiv bolova!

Njemački su istraživači prikupili podatke 800 osoba koji su imali migrene i 200 osoba koje su mučile cluster glavobolje. (Cluster glavobolja jedna je od najbolnijih tegoba koju čovjek može iskusiti. Glavobolja je dobila ovakav naziv jer se napadaji javljaju u nakupinama s tendencijom periodičnog ponavljanja. Većina ženskih pacijentica cluster glavobolje opisuje bolnijima i od poroda). Ispitanici su dobili zadatak bilježiti učestalost akcije ispod plahte i njen učinak (na njihovo zdravlje).

Više od polovice ispitanika koji su vodili ljubav dok ih je mučila migrena izjavila je kako su se smanjili simptomi migrene, a potpuno su nestali za svaku petu osobu. Isti su učinak osjetile osobe koje boluju od cluster glavobolja, iako u nešto blažem obliku (njih 37 posto). Kada su analizirali podatke i razlučili ih po spolu, stručnjaci su zaključili kako je seks u većoj mjeri pomogao muškarcima.

U čemu je trik? Znanstvenici, čija je studija objavljena u časopisu Međunarodnog udruženja za glavobolju Cephalalgia, tvrde kako se dobrobitan učinak seksa na glavobolju može pripisati aktivaciji endorfina koji djeluju kao neurotransmiteri tako što blokiraju osjećaj boli. 1:0 za život bez boli!

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo