Zdravlje

Zdravlje

Podizanje svijesti o raku dojke – Što možete učiniti sami?

I ove je godine mjesec listopad posvećen podizanju svijesti o raku dojke. Svi se slažu da je to jedina prilika da se naglasi važnost prevencije i njezine mogućnosti, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Što je rak dojke i tko ga može dobiti?

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena.

Godišnje se u gradu Zagrebu bilježi više od 500 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.500. Prema podacima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 170 žena, a u Hrvatskoj oko 1.000 žena. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, dok oko 1% oboljelih čine muškarci. Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iz 30. godine.

Uz navedene čimbenike postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su:

  • nezdrava prehrana
  • nedovoljna tjelesna aktivnost
  • pušenje,
  • neprimjerena konzumacija alkohola
  • stres

Na iste uz malo truda i dobre volje možemo i te kako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Što možete učiniti sami?

Uz već ranije spomenuto izbjegavanje čimbenika koji nepovoljno utječu na zdravlje, potrebno je mjesečno napraviti samopregled dojki i jedanput godišnje otići na klinički pregled. Sukladno preporukama struke za žene mlađe od 40. godine pretraga izbora je UZV dojki, dok za one starije od 40. mamografija i to u određenim vremenskim razmacima sukladno dobi. Znaci na koje trebate obratiti posebnu pozornost prilikom samopregleda su kvržice koje se mogu napipati, zadebljanja u dojci, nesimetrično povećanje jedne dojke, promjene na koži dojke (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože), uvlačenje i iscjedak iz bradavice.

Izvor: štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo