Povišen tlak u trudnoći - niži IQ djeteta u odrasloj dobi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povišen tlak u trudnoći – niži IQ djeteta u odrasloj dobi

Ženama kojima se za vrijeme trudnoće povisi krvni tlak imaju veće izglede roditi bebu koja će imati niži kvocijent inteligencije, zaključili su finski stručnjaci.

Hipertenzija u trudnoći može dovesti do mnogih tegoba za mamu, ali i za bebu, uključujući malu porođajnu težinu ili preuranjeni porod. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, povišeni tlak trudnice može se negativno odraziti na kasnije razmišljanje djeteta.

Istraživači Instituta za bihevioralne znanosti pri Sveučilištu u Helsinkiju analizirali su krvni tlak majki 400 muškaraca rođenih između 1934. i 1944. godine u Finskoj. Kada su muškarci navršili 20. I 69. Godinu prošli su testove vještina kojima su procijenjeni njihov jezik, matematičke sposobnosti i vizualno snalaženje u prostoru.

Muškarci čije su majke imale povišeni tlak u trudnoći (sistolički tlak viši od 140 mmHg ili pak dijastolički tlak viši od 90 mmHg), imali su lošije rezultate u 69. godini usporedno s muškarcima čije majke nisu imale problema s tlakom. Također je kod njih zabilježeno najveće kognitivno opadanje nakon 20. godine života.

“Kisik i hranjive tvari koji fetus dobiva u trudnoći mogu biti manje bolji nego kao što je slučaj kod nekomplicirane trudnoće. Stoga, razvoj fetusa može na neki način biti narušen“, objasnio je specijalist fetalne medicine Peter Bernstein iz njujorškog Montefiore medicinskog centra, komentirajući rezultate finske studije.

Ranija istraživanja su ukazala na veći rizik za bolesti srca i moždani udar kod osoba čije su majke imale previsoki krvni tlak u trudnoći.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo