Prečesta konzumacija glutena od rane dobi može dovesti do celijakije

kruh

Loša vijest za sve ljubitelje tjestenine, pizze i peciva: Prečesta konzumacija glutena od rane dobi može dovesti do intolerancije na gluten.

Prošlog je tjedna u magazinu JAMA objavljena studija u kojoj stoji da je prevelika konzumacija glutena u prvih 5 godina života dobar put da se kod djeteta razvije celijakija, gastroenterološke autoimune kronične bolesti koju obilježava nepodnošenje glutena. Rizik se, u gore spomenutom slučaju, povećava za oko 7 posto. 

Čega se bojati ako ste u tridesetima? Autoimune bolesti prijete, upozoravaju liječnici!

Istraživanje je obuhvatilo više od 6.600 novorođene djece u Americi, Finskoj, Njemačkoj i Švedskoj, rođenih između 2004. i 2010. godine. Sva su djeca u sebi nosila genotip povezan s dijabetesom tipa 1 i celijakijom. 

Za vrijeme trajanje studije, kod oko 20 posto su se pojavili prvi simptomi intolerancije,  navodi Carin Andren Aronsson, voditelj studije na sveučilištu Lund u Švedskoj. Ostalih 450 sudionika je razvilo celijakiju. Najveća opasnost vreba kod djece stare 2 ili 3 godine. 

Smatra se da je otprilike 1 na 100 osoba u svijetu pogođena ovim stanjem, a da otprilike 2 milijuna ljudi nisu svjesni da  i sami imaju ovu bolest, prenosi Celiac Disease Foundation. 

Simptomi celijakije uključuju dugotrajni proljev, gubitak na tjelesnoj masi, nadutost trbuha, gubitak teka i slabo razvijeno mišićno tkivo, posebno muskulatura ruku i nogu. Klinička slika kod oboljelih od celijakije je bol u trbuhu, učestali proljevi i druge probavne smetnje.

Konačno! Imamo odgovore na 8 pitanja zbog kojih ste počeli živjeti u strahu od hrane

A. A.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!