Zdravlje

Zdravlje

Prehrana s malo ugljikohidrata može loše utjecati na zdravlje srca

Foto: Shutterstock

Dijete koje nalažu skromnu ili nikakvu konzumaciju ugljikohidrata su danas silno popularne. Pročitajte tekst prije nego peciva potpuno izbacite iz prehrane…

Ovakve dijete osiguravaju brz gubitak kilograma, ali uz njih dolazi i opasnost. 

Osobe koje u organizam unose manje od 45 posto dnevnog unosa kalorija u obliku ugljikohidrata imaju veće šanse za razvoj fibrilacija atrija ili iregularnih otkucaja srca, stoji u priopćenju rezultata istraživanja American College of Cardiology’s Annual Scientific Session

Konačno! Imamo odgovore na 8 pitanja zbog kojih ste počeli živjeti u strahu od hrane

Dugoročni efekt smanjenog unosa ugljikohidrata je još kontroverzno pitanje, posebno zbog utjecaj ne kardiovaskularno zdravlje, pojašnjava dr. sc. Xiaodong Zhuang, kardiolog i autor studije te nastavlja: Ako u obzir uzmemo potencijalan učinak na aritmiju, studija savjetuje da se popularne dijete moraju savjetovati uz određen oprez.

Studija je pokazala poveznice ali nije dokazala da ova vrsta prehrane uzrokuje srčana oboljenja. Ali svakako treba biti na oprezu jer osobe koje pate pod arterijske fibrilacije imaju 5 puta veće šanse da će doživjeti srčani infarkt.

Autori studije vjeruju da je razlog što osobe na takvim dijetama jedu malo voća, povrća i žitarica i tako propuštaju sve dobrobiti koje te namirnice pružaju, a u ovom slučaju najvažnije je što sprečavaju upalne procese. 

Pita od jabuka na moderan način – miris i okus kojem nećete odoljeti

A. A

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo