Zdravlje

Zdravlje

Prenatalni vitamini štite bebu od autizma

Žene koje ne počnu s uzimanjem vitamina prije začeća i ne uzimaju ih za vrijeme prvog mjeseca trudnoće dva su puta sklonije rađanju autistične djece ili djece sa spektrom autističnih poremećaja.

Taj je rizik posao sedmerostruk ako su majke imale “visokorizični genetski profil” za ovaj poremećaj, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta Davis Sveučilišta u Kaliforniji.

“Majke djece s autizmom su u značajno manjoj mjeri uzimale prenatalne vitamine tri mjeseca prije trudnoće i za vrijeme prvog mjeseca trudnoće u odnosu na majke djece koja su se tipično razvijala”, tvrdi Rebecca Schmidt, voditeljica studije.

Zaključci njenog tima bili su “jaki i robusni te ujedno prvi koji su sugerirali konkretni korak koji žene mogu poduzeti kako bi smanjile svoj rizik od rađanja autističnog djeteta. Konzumacija prenatalnih vitamina može biti posebno učinkovita za majke koje su genetski podložne autizmu.

Stručnjaci smatraju kako folna kiselina i drugi vitamini B skupine koji se uzimaju kao prenatalni vitamini štite od deficita u ranom stupnju razvoja fetusova mozga. Folati su ključni za neurorazvoj, a mnoge su studije pokazale kako dodaci folne kiseline mogu zaštititi bebu od urođenih mana mozga i leđne moždine za čak 70 posto.

Spektar autističnih poremećaja ili jednostavno spektar autizma, zapravo je spektar psiholoških stanja karakteriziran velikim rasponom abnormalnosti kod socijalne interakcije i komunikacije, kao ograničeni interesi i ponavljajuće (repetitivno) ponašanje. Uključuje autizam, Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, dječji disintegrativni poremećaj te pervazivni razvojni poremećaj.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo