Zdravlje

Zdravlje

Preskačete obroke? Nakon što ovo pročitate to više nećete raditi

Shutterstock

Preskakanje obroka u svrhu gubitka kilograma može uzrokovati puno više štete nego koristi…

Jutra vam prolaze u kaosu, posao je prezahtjevan, a kad dođete kući nemate vremena za kuhanje… Ili ste samo na dijeti pa mislite da ćete preskakanjem obroka ubrzati proces mršavljenja… Brojne su zamke koje krije ovakav način prehrane, tj. Preskakanje obroka. Ako ste na dijeti, samo će usporiti proces mršavljenja, ako brinete o svom zdravlju, preskakanjem obroka ćete ga samo narušiti.

Porast razine šećera u krvi

Preskakanje samo jednog obroka uzrokuje promjene u razini šećera u krvi. Glukoza je organizmu potrebna jer ju koristi kao gorivo. Premalo šećera će uzrokovati umor i loše raspoloženje. Kad jednom ipak odlučite nešto pojesti, vjerojatno ćete već biti toliko gladni da ćete i puno više pojesti. Osim nadutosti, posljedica može biti i nakupljanje viška kilograma.

Metabolizam se usporava

Ako organizmu ne pružite dovoljno nutrijenata i kalorija kako bi mogao pravilno funkcionirati, to će sigurno utjecati na metabolizam – ako tijelo u danu prima premalo kalorija koje treba potrošiti, metabolizam će usporiti rad a to će utjecati na mogućnost potrošnje kalorija i tako vas spriječiti u naumu da se riješite viška kilograma.

Kopate nos i ne možete si pomoći? Možda prestanete nakon što ovo pročitate

Oslobađa se hormon stresa

Priča se ponavlja:  Ako redovite preskačete obroke, usporava se rad metabolizma ali oslobađaju hormoni stresa. Rezultat je često prejedanje pa ćete unijeti puno više kalorija nego ste planirali. Naravno, kada smo pod stresom, jedemo više nezdravih namirnica, pa razmislite i o tome kad drugi put preskočite ručak.

Neugodan zadah

Žvakanje hrane utječe na proizvodnju sline, a neugodan zadah je često rezultat manjka sline u ustima, koja služi i za uklanjanje bakterija iz usne šupljine. Kad preskačete obroke, usta i jezik se suše, a bakterije se množe…

Stručnjaci otkrivaju 20 jednostavnih navika koje će vam pomoći da živite dulje i ostanete zdravi

Koža i kosa pate

Ako je ovo vaš način prehrane, koža i kosa neće dobiti dovoljno nutrijenta, a rezultat je suha koža i kosa bez sjaja. Promijenite  navike i u prehranu uvrstite dovoljno namirnica poput rajčica, brusnice, ribe a za piće odaberite zeleni čaj.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo