Zdravlje

Zdravlje

Pretjerano SMS-anje uzrokuje bolove u vratu i ramenima

Preliminarni rezultati istraživanja obavljenog među američkim studentima ukazuje kako pretjerano SMS-anje može dovesti do bolova u vratu i ramenima.

Da stvar bude gora, istraživanje je pokazalo da su bolovi sličnih onima koje kod osoba srednje dobi uzrokuje učestalo i svakodnevno korištenje kompjutera. 

Judith Gold, znanstvenica Sveučilišta Temple iz Philadelphije koja proučava ergonomiju, predstavila je preliminarne rezultate istraživanja na godišnjem zasjedanju američke asocijacije za javno zdravlje.

bol“SMS-anje današnjoj generaciji mladih u dobi od 18 to 21 godinu čini ono što su godine ispred kompjutera učinile starijim odraslim osobama. Vjerovali ili ne, mladi se zbog pretjeranog SMS-anja izlažu riziku od ozbiljnih ozljeda i bolova. Rezultati našeg istraživanja vrlo su slični simptomima koje viđamo kod
uredskih djelatnika koji veći dio ranog vijeka provode za kompjutorom. Zar to nije pravi paradoks” – pita se Gold.

Trenutna proučavanja osoba koje dugo sjede za kompjutorom pokazuju da su spomenute osobe sklone pojavi sindroma karpalnog tunela, burzitisa i tendonitisa.

Gold je rekla kako je SMS-anje nova tehnologija koja spada u novo područje ergonomskih istraživanja. Međutim, obzirom na slični položaj tijela za vrijeme pisanja poruka (krutost ramena i leđa te velika pokretljivost prstiju), ove se ozlijede mogu primijeniti i na ljubitelje SMS-a.

U svom preliminarnom istraživanju, Gold je došla do važnog zaključka: što više SMS-anja to više bolova u vratu i ramenima. Znanstvenica je za potrebe istraživanja koristila infracrvene kamere, analizirala je pokrete i bilježila srčani ritma sudionika. Položaj tijela ispitanika je proučavan kroz nekoliko simulacija poslova i radnji.

“Ako se malo osvrnete na studente koji se kreću fakultetima, vidjet ćete hrpe mladih ljudi koji tipkaju na mobitele. Važno je upoznati te mlade ljude sa zdravstvenim posljedicama koje bi mogle uzrokovati dugoročnu štetu,” kazala je Gold.

Svjetski rekordi u brzini pisanja SMS-ova se ruše iz dana u dan. Trenutno je njegov ponosni vlasnik Ben Cook, 21-godišnji student iz američke države Utah. On je za manje od 41.4 sekundi otipkao 160-znakova poruke.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo