Zdravlje

Zdravlje

Primjena hitne oralne kontracepcije: zašto i kada?

Kod neplaniranih i neželjenih trudnoća, koristi se oralna hitna kontracepcija kao metoda sprječavanje iste.

Neplanirana trudnoća veliki je problem u cijelome svijetu, a razlog iste ne mora biti samo nezaštićeni sekusalni odnos, već i neuspjeh nekih od redovnih kontracepcija. Upravo kod neplaniranih i neželjenih trudnoća, koristi se oralna hitna kontracepcija kao metoda sprječavanje iste.

Znate li što je prirodna kontracepcija i kako se provodi?

Hitna oralna kontracepcija, poznatija kao “pilula za dan poslije”, i u Hrvatskoj i u svijetu još uvijek podiže veliku prašinu. Pogotovo se to manifestiralo kada je tijekom prošle godine, Europska komisija donijela odluku o promjeni režima izdavanja lijeka ellaOne®, odnosno Komisija je odlučila da se lijek može podizati bez recepta. Zbog te su odluke tri hrvatske udruge, Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju (HDGEHR), Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO) i Sekcija ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) odlučile izdati smjernice o primjeni hitne kontracepcije.

Dvije vrste hitne oralne kontracepcije

Oralna hitna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se uzima putem usta što je prije moguće nakon nezaštićenog ili djelomično zaštićenog spolnog odnosa, kao i u slučajevima nepravilnog korištenja redovite metode kontracepcije ili zatajenja iste sa svrhom sprječavanja nastanka neželjene trudnoće – definirali su u smjernicama.

Razlikuju se dvije vrste koje su u Europskoj uniji i u Republici Hrvatskoj registrirane, a one su:

  • LNG-HK – levonorgestrel – izdaje se na liječnički recept, a koristi se unutar 72 sati (Escapelle, Vikela)
  • UPA-HK – ulipristal acetat – izdaje se bez liječničkog recepta, a može se koristiti i do 120 sati od nezaštićenog spolnog odnosa (EllaOne)

Nadalje su naglasili kako oralnu hitnu kontracepciju treba preporučiti svakoj ženi koja želi spriječiti trudnoću ili smanjiti rizik od iste, a koristi se u što kraćem vremenu nakon nezaštićenog spolnog odnosa, a preporučuje se najbolje unutar prva 24 sata.

Sve što trebate znati o hitnoj oralnoj kontracepciji

Oralni kontraceptiv levenorgestrel (LNG-HK) smanjuje rizik od neplanirane trudnoće najmanje za pola, a čak i od 80-90 posto, a njegov se učinak smanjuje s većim periodom između nezaštićenog spolnog odnosa i konzumacije kontraceptiva. UPA-HK se može konzumirati između 72 i 120 sati od nezaštićenog seksa te se smatra učinkovitijim od LNG-HK kontraceptiva, pa je tako opaženi broj trudnoća tri put manji unutar prva 24 sata, a njegov se učinak za pola smanjuje između 72 i 120 sati.

U smjernicama je istaknuto je još nekoliko važnih informacija:

  • Oralni hitni kontraceptivi s levonorgestrelom ili ulipristal acetatom ne uzrokuju pobačaj već postojeće trudnoće. Dakle, nemaju abortivni učinak.
  • Menstruacijski ciklus može biti promijenjen nakon nakon korištenja oralne hitne kontracepcije.
  • Upotreba oralnih hitnih kontraceptiva nema ozbiljnih medicinskih komplikacija.
  • U slučaju povraćanja u roku od 3 sata od uzimanja LNG-HK i UPA-HK dozu treba ponoviti.
  • Oba oralna hitna kontraceptiva se ne preporučuju ženama s teškim oštećenjem jetre.
  • Klinički i laboratorijski pregled prije upotrebe oralne hitne kontracepcije nije nužan.
  • Jedina kontraindikacija za primjenu LNG-HK i UPA-HK je preosjetljivost na aktivni sastojak ili neki drugi sastojak lijeka.
  • Oralna hitna kontracepcija nije način regulacije plodnosti. Ponavljana upotreba se ne preporuča s obzirom da postoje učinkovitije metode kontracepcije.

Saznajte odgovore na najčešća pitanja o kontracepcijskim tabletama i saznajte je li spirala najbolji oblik kontracepcije.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo