Zdravlje

Zdravlje

Provjerili smo: Trčanje bosih nogu zaista godi zglobovima

Iako zvuči nevjerojatno, vijest američkih znanstvenika kako bi trkači koji žele zaštiti zglobove, koljena i kukove trebali trčati bosi je istinita! Potvrdio nam je to i primarijus Drago Čalaga, poznati specijalist ortopedije.

k       primarijus Drago Čalaga, dr. med.

“Ima logike u američkoj studiji koja kaže da je bosonogo trčanje najzdravije za tijelo. Logično, ono je i najprirodnije. Naime, ne rađamo se sa tenisicama. Međutim, koliko znam – ne natječemo se bosonogi. Poznato je da su neki afrički (etiopski) trkači postizali vrhunske rezultate trčeći bosonogi. Međutim nisam upoznat sa sportskim propisima-pretpostavljam da trkači tj. natjecatelji moraju imati od samog početka iste uvjete, dakle obuću”, izjavio je primarijus Čalaga.

Naime, američki znanstvenici tvrde kako tenisice za trčanje štite stopala od ozljeda, no prenose pritisak na zglobove i gornje dijelove nogu. Silina koja “udara” na zglobove štetnija je od hodanja na visokim petama.

k“Najčešće ozlijede koje pogađaju trkače su ozlijede kože, zglobova stopala i donjih ekstremiteta, žuljevi, natisci, istegnuća zglobova i mišića, pucanja kostiju, osobito kostiju stopala (stres, prijelomi), pucanje tetiva. Sve se to može desiti i natjecateljima i rekreativcima”, zaključuje primarijus Čalaga.

Stoga, kad vam se idući put pružili prilika za trčanje, pokušajte ga odraditi bosi! Ipak, vodite računa po kojoj podlozi trčite kako ne biste zaradili neželjene predmete u stopalu.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo