Zdravlje

Zdravlje

Radite li i vi ove greške s lećama?

Leće su odlična zamjena za ljetne dane kada nam trebaju dvije vrste naočala – dijoptrijske i sunčane. No, leće donose i određen rizik i zbog toga izbjegavajte ove greške!

S obzirom da njih stavljamo baš u oko, nošenje leća može donijeti ozbiljne posljedice. Zbog toga bismo se trebali držati uputa oftalmologa i mijenjati leće sukladno njihovoj trajnosti. Ako to ne radimo, riskiramo upale i infekcije oka, kao i niz drugih oboljenja.

Greške koje ne smijete raditi!

Ne smijete spavati s lećama

Kao i nama i očima treba odmor, no to nije razlog zašto ne smijete spavati s lećama. Naime, kako bi se oko borilo protiv bakterija, potreban je kisik, a unos kisika je smanjen kada spavamo i imamo zaklopljene oči.

Kada nosimo leće, još manje kisik dopire do oka što znači da se još slabije može braniti. Zbog toga, ne budite lijeni i leće skinite jednako kao što biste i naočale prije spavanja!

Dodirujete leće prljavim rukama

Prije diranja leća, bez obzira bile one u kutijicama ili u oku, morate oprati ruke. Broj bakterija koje nosite na rukama je vrlo visok jer dirate mobitel, kvake, tipkovnice na poslu… a sve te bakterije mogu našteti oku!

Ne čistite leće kako treba

Leće treba čistiti jer ako nisu dobro očišćene, ponovno bakterije mogu doprijeti do oka i izazvati infekcije i upale. Operite ruke kako treba, stavite malo tekućine za leće na dlan i kažiprstom druge ruke, koja je je jednako tako dobro oprana, pažljivo i lagano “istrljajte” leću kako bi ona bila potpuno čista.

Ne mijenjate tekućinu za leću u kutijicama svakodnevno

Preko noći morate skinuti leće i staviti ih u njihove kutijice. Prije nego stavite leće u kutijicu, izlijte tekućinu koja je već bila i stavite novu. Bilo bi idealno kada biste odmah kada stavite leće ujutro, isprali kutijice od stare tekućine običnom vodom i kada biste ih ostavili da se osuše, pa ponovno navečer koristili. Tijekom noći, dok se leća kupa u toj vodici, bakterije se ispuštaju i baš zbog toga je ona neupotrebljiva idući dan!

Kupate se i tuširate se s lećama

Voda iz bazena je klorirana, a kontakt leće s vodom može prouzrokovati strašnu infekciju jer se u njoj može nalaziti ameba Aconthamoeba. Iako je prilično rijetko da će se to dogoditi s vodom dok se tuširate, bazeni nisu najčišća mjesta te biste u tim slučajevima trebali ili nositi naočale ili biti potpuno sigurni da vam voda neće ući u oko.

Držite leće predugo

Leće biste trebali imati od 12-14 sati, ne duže, a čim možete, dajte očima odmor. Oči su jedna od naših najvažnijih organa i zbog toga se nemojte igrati s njima. Kada ste kod kuće, nosite naočale i skidajte ih po potrebi – najvažnije je zapamatiti da nisu sve dioptrije iste i da morate pronaći i leće koje vam odlično odgovaraju i koliko ih dugo možete nositi!

Pogledajte kako odabrati leće, kao i na koje načine još izbjeći infekciju oka!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo