Zdravlje

Zdravlje

Razbijmo najčešće mitove o šećernoj bolesti

Dijabetes je u ovom trenutku jedna od najraširenijih bolesti na svijetu, osobito u razvijenim zemljama – u svijetu gotovo 400 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a do 2035. godine očekuje se 592 milijuna oboljelih.

U Hrvatskoj je više od 250 tisuća registriranih osoba sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da ukupan broj oboljelih premašuje 400 tisuća.

Najačešće mitove o ovoj bolesti u nastavku teksta razbija prof. dr. sc. Nikica Car.

1. Nitko u mojoj obitelji nema šećernu bolest, pa je ni ja ne mogu dobiti

Nasljeđivanje, odnosno genska predispozicija je samo jedna komponenta u nastanku šećerne bolesti. Zato je moguće da obole i oni koji nemaju oboljelih u obitelji

2. Ja imam “samo malo viši šećer u krvi” pa ne moram brinuti ili se liječiti

Taj pojam u dijabetologiji ne postoji – uvijek treba provesti dijagnostiku da se utvrdi o kojem stupnju poremećaja u metabolizmu glukoze se radi (npr oštećenoj toleranciji glukoze natašte, oštećenoj toleranciji glukoze ili šećernoj bolesti), a svaki od tih poremećaja treba liječiti

3. Kad jednom počnete primati inzulin morate ga primati dok ste živi

Primjena inzulina je ponekad nužna u nekim hitnim stanjima, u slučaju potrebe za operativnim zahvatom, težoj infekciji, a nakon toga se ponovno vraća na prethodnu terapiju (naravno pod uvjetom da je regulacija bila dobra).

4. Ja ne provodim samokontrolu jer točno znam kakav mi je šećer i bez mjerenja

Nije moguće procijeniti visinu glukoze u krvi bez samokontrole, odnosno određivanja glikemije pomoću aparatića za samokontrolu. Ono što većina bolesnika osjeća je pad razine glukoze ispod normalih vrijednosti (hipoglikemija) ili izrazito visokih vrijednosti koje su praćene dodatnim poremećajima.

5. Prehrana za oboljele od šećerne bolesti je komplicirana i skupa

Prehrana preporučena oboljelima od šećerne bolesti ne razlikuje se od „zdrave“ prehrane. Jedino što je zabranjeno je konzumiranje koncentriranih ugljikohidrata (dakle šećera, pekmeza, meda, kolača, čokolade, keksa, slatkih napitaka). Pravilna priprema hrane uključuje kuhanje, pirjanje, pečenje u pećnici uz korištenje malo masnoća. Korištenje sezonskih namirnica (povrća i voća), jeftinijeg mesa (npr.perad) i plave ribe (npr srdele) smanjuje izdatke za prehranu.

6. Oboljeli od šećerne bolest ne mogu se baviti sportom

Svaka tjelovježba je dobra i poželjna u liječenju šećerne bolesti. Aktivno bavljenje sportom je, naravno, također moguće uz šećernu bolest. Poznati su mnogi uspješni sportaši koji imaju šećernu bolest , a osvajali su medalje na svjetskim prvenstvima i olimpijadama.

7. Žene koje imaju šećernu bolest ne bi trebale imati djecu

Šećerna bolest nije kontraindikacija za trudnoću. Trudnoća u žena sa šećernom bolešću zahtijeva odličnu kontrolu šećerne bolesti – već bar 3mj prije planirane trudnoće kao i tijekom čitave trudnoće. Svakako je potrebna stalna kontrola ginekologa, dijabetologa.

Besplatno mjerenje šećera i savjeti stručnjaka

Doznajte svoj rizik od šećerne bolesti na događanju koje Ordinacija.hr organizira u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom na Cvjetnom trgu od 9 do 16 sati, na Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga, pod pokroviteljstvom zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo. 

U akciji čiji je glavni sponzor Novo Nordisk, a partneri MEDiLAB, JAMI i Delicia, građani će moći besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak te razgovarati sa stručnjacima. O zdravoj prehrani govorit će doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica u KBC Zagreb.

Redovita tjelovježba ključna je za dobru regulaciju šećera u krvi

U akciji sudjeluju i Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Nordisk, te poznati glumac Željko Königsknecht čija kći Hanna boluje od dijabetesa.

U suradnji s javnozdravstvenim programom “Petica – igrom do zdravlja” održat će se radionice i vježbe za djecu na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece, uz maskote Njumi i Njami.

Program događanja:

9.00 – 9.30: Razgovor otvorenog tipa na temu zdrave prehrane, dr.sc. Darija Vranešić Bender

9.45 – 10.15: Radionica za djecu + vježbe, Petica – Igrom do zdravlja, na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece uz maskote Njumi i Njami

10.30 – 11.00: Radionica za djecu _promocija projekta “Obiteljski kamp”, Klub roditelja ZDD-a

11.15 – 11.45: Radionica za djecu + vježbe, Petica – Igrom do zdravlja, na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece uz maskote Njumi i Njami (2 dio)

12.00 – 13.00: Dolazak poznatih osoba (Željko Konigsknecht i kolege dolaskom daju podršku Svjetskom danu ŠB)

13.00 – 13.30: Razgovor otvorenog tipa na temu dijabetes (dr.sc. Maja Berković Cigrovski i mag. psych. Ivona Poljak)

13.30 – 13.55: Razgovor otvorenog tipa, Nenad Šimunko, Team Novo Nordisk, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje trostruki Ironman (11.4km plivanja, 540km bicikla te 126.6km trčanja)

14.00 – 14.30: Radionica za djecu i vježbice u sklopu promocije projekta “Obiteljski kamp”, Klub roditelja ZDD-a

14.45 – 15.15: Radionica za djecu + vježbe, Petica – Igrom do zdravlja, na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece uz maskote Njumi i Njami

Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo