Rezervirano za starije? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rezervirano za starije?

Mladi ste i u naponu snage. Nije bitno što se nezdravo hranite, živite na pizzi i pivu, a vježbanje izbjegavate ‘kao vrag tamjan’ – dok god je odraz u zrcalu impresivan! Točno?

Zapravo i ne. Ako ste mislili da morate desetljećima jesti nezdrave obroke kako biste imali problema s kolesterolom, čeka vas pravi šok. Brojne bolesti nemaju apsolutno nikakve veze s godinama.

Parkinsonova bolest
Od Parkinsonove bolesti boluje čak 120,000 Britanaca. Iako inače pogađa osobe starije od 50 godina, svaki dvadeseti pacijent nema niti 40. Za sada ne postoji tretman koji u potpunosti liječe Parkinsonovu bolest. Ipak, pravilnim liječenjem mogu se smanjiti najteži simptomi bolesti.

muskarac u ogledaluO čemu se radi?
Parkinsonova bolest nastupa kada moždane stanice koje proizvode dopamin počnu odumirati. Razlog za to još uvijek nije poznat. Dopamin je kemikalija koja prenosi poruke između živčanih stanica i mišića. Te poruke nam omogućavaju da izvodimo čitav niz koordiniranih pokreta.. Kada odumre otprilike 80 posto stanica koje proizvode dopamin, u osobe se počinju javljati prvi simptomi Parkinsonove bolesti.

Simptomi
Drhtanje ruku simptom je koji osjeća 70 posto oboljelih. Javlja se i usporenost pokreta i ukočenenost mišića. Drugi, nemotorički simptomi uključuju isprekidan san, depresiju i smetnje mokrenja.

Artritis
Iako se artiritis veže uz starije osobe, ova bolest pogađa sve dobne skupine. Oko 9 milijuna Britanaca boluju od jednog od 200 vrsti artritisa.

O čemu se radi?
Artiritis je, najjednostavnije rečeno, upala zglobova. Oboljela osoba može iskusiti bol i neugodnost, posebice kada je u pokretu. Uzrok bolesti je nepoznat i trenutno nema lijeka. Ipak, postoje određeni načini koji ublažavaju simptome i održavaju aktivan život, te smanjuju neugodnosti.

Simptomi
Unatoč činjenici da postoje razne vrste artritisa, bolesnici općenito osjećaju ukočenost, bol, neugodnost i zamor. Bol koja se javlja može biti jako oštra ili kombinacija bolova. Simptomi također mogu biti jači jedan dan, a drugi dan blaži ili nestati.

Impotencija
Erektilna disfunkcija, impotencija, kako god to zvali – jedno je sigurno. Muškarci nevoljko priznaju postojanje ovog problema. Iznenađuje činjenica da čak je osam posto osoba u dobi od 20 do 40 godina barem jednom doživjelo erektilnu disfunkciju.

muskarac zaviruje ispod rucO čemu se radi?
Impotencija je nemogućnost muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju potrebnu za spolni odnos. Razlozi za erektilnu disfunckiju variraju: od stresa na poslu, upotrebe lijekova do kolesterola. Problem se često popravi ‘sam od sebe’, ali ukoliko vam se to dogodilo više nego jednom, savjetujte se sa liječnikom kako biste isključili ozbiljniju bolest. U većini slučajeva, male životne promjene, redukcija stresa i manje alkohola, trebale bi pomoći i vratiti vas u punu formu.

Urinarna inkontinencija
Poznato je kako od inkontinencije boluju starije osobe. Ponekad se toliko histerično smijete da situacija odnosno mjehur ‘pobjegne kontroli’. No tri milijuna Britanaca koji pate od urinarne inkontinencije niti su stari niti se histerično smiju.

O čemu se radi?
Iz više razloga, mišići zdjeličnog dna (koji zadržavaju urin u mjehuru) ne uspijevaju izvesti svoj posao kako treba. U normalnom stanju, mišići zadržavaju urin, dok se mjehur ne napuni. Nakon toga, u mozak se šalje signal koji govori da je mjehur pun. U normalnim okolnostima, vi imate kontrolu i govorite mišićima kad se mogu opustiti. Do urinarne inkontinencije može doći zbog slabih mišića zdjeličnog dna (stresna inkontinencija), ili kada su između mozga i mjehura poslani krivi signali (urgentna inkontinencija). Protiv inkontinencije se možete boriti vježbama koje jačaju zdjelične mišiće, a tu su i lijekovi.

Glaukom
Iako je glaukom vezan uz starenje, od ove bolesti možemo oboljeti svi. Rizik od oboljenja je veći, ako u vašoj obitelji postoji član koji ima glaukom.

O čemu se radi?
Glaukom je bolest oka koja postepeno krade vid. Optički živac, koji inače šalje slike iz oka u mozak, zbog bolesti je oštećen. Često su oštećena oba oka, ali stupnjevi oštećenja mogu varirati.

Simptomi
Prvi simptom glaukoma može biti gubitak perifernog vida, koji i ne znajući pokušavate kompenzirati okretanjem glave. Ostali simptomi uključuju naglu bol u oku, zamućen vid, crvenilo oka ili tunelski vid. Simptomi možda nisu uočljivi odmah, pa je preporučljivo redovito odlaziti na očne preglede.

Dina Šorgić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo