Zdravlje

Zdravlje

Selen štiti od raka

Američki su istraživači ustanovili kako selen može pomoći u sprječavanju raka, no sve ovisi o vrsti koja se konzumira.

U ovom su se istraživanju koncentrirali na dva tipa: SeMet i MeSeCys. SeMet je aminokiselina iz rane koja sadrži selen i može se uzimati u obliku dodataka prehrani, dok je MeSeCys oblik dodatka selena.

Stručnjaci su pokazali kako stanice raka pluća procesuiraju različite vrste selena drugačije. Tako je u njihovom istraživanju MeSeCys ubio više stanica raka, a rezultatima je konačno objašnjeno zašto se stalno dobivaju kontradiktorni rezultati o selenu i raku. Zaključeno je kako jedna vrsta dodatka selena može stvoriti supstance koje moguće sprječavaju rak u većoj mjeri nego drugi oblici selena. Studija je objavljena u časopisu Biochemistry.

Selen je mineral u tragovima koji dolazi iz tla. Njegovi prehrambeni izvori uključuju biljke i meso životinja koje su pasle ili jele žitarice što su rasle iz tla bogatim selenom. Jednako tako, brazilski orah je izrazito bogati rudnik ovog minerala.

Naše tijelo koristi selen kako bi stvorilo selenoproteine, od kojih mnogi djeluju kao antioksidansi i sprječavaju stanično oštećenje.

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo