Zdravlje

Zdravlje

Simptomi demencije mogu se javiti godinama prije dijagnoze, važno ih je prepoznati na vrijeme

Rani simptomi demencije se mogu uočiti čak devet godina prije dijagnoze koju postavi liječnik, navode stručnjaci.

Suptilni ali jasni problemi se mogu otkriti ranije kod osoba koje su pod povećanim rizikom od razvoja demencije, što može voditi do rane intervencije, navode stručnjaci sveučilišta Cambridge u radu naslova Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

“Kada pogledamo povijest pacijenta, postaje jasno da su se javljali znakovi kognitivnih problema nekoliko godina prije nego su simptomi postali očiti i zahtijevali dijagnozu liječnika”, navodi i autor studije dr. Nol Swaddiwudhipong. “Problemi su suptilni, ali to je korak koji može dovesti do ranog pregleda osoba koje su pod povećanim rizikom, na primjer osobe starije od 50 godina ili oni koji imaju povišen krvni tlak ili su neaktivni – tako možemo u ranoj fazi bolesti smanjiti rizik”, navodi. 

Ako ste sami zabrinuti radi moguće pojave demencije, evo koje simptome ne smijete zanemarivati.

Rani simptomi demencije

Znanstvenici su identificirali promjene godinama prije nego liječnik postavi dijagnozu, a one uključuju poteškoće s rješavanjem problema i pamćenjem popisa brojeva. Osobe kod kojih se razvila Alzheimerova bolest su isto tako imali lošije rezultate u usporedbi sa zdravim osobama kada je u pitanju brzina reakcije i pamćenje. Isto tako su veče šanse da su pali u proteklih 12 mjeseci, stoji u studiji uz poveznicu između demencije i rezultata na testovima koji su napravljeni devet godina prije dijagnoze. 

Planirate uzimati magnezij? Ovih 6 stvari je dobro prije toga znati

Dobre vijesti za starije osobe 

Ovi rezultati mogu biti dobra vijest za osobe koje smatraju da se kod njih manifestiraju radi simptomi demencije. “Čak će i neke zdrave osobe mogu postići dobre ili loše rezultate na testovima, ne moraju svi biti zabrinuti ako ne mogu dobro zapamtiti brojeve. No ohrabrujemo sve koji imaju bilo kakva pitanja ili su zabrinuti da  razgovaraju sa svojim liječnikom”; navodi Rittman. 

Na žalost malo je načina liječenja demencije, posebno jer se ona kasno dijagnosticira, a liječnik navodi i kako je problem s kliničkim studijama taj da one okupljaju pacijente s dijagnozom, ali tada se često ne može usporiti razvoj bolesti. “Potpuno je jasno da je najbolji način da se uspori tijek bolesti rana intervencija”, navodi dr. David Thomas, šef centra za istraživanje Alzheimerove bolesti u Engleskoj. 

Ima li sporta nakon što vam “iskoči” disk? Ovo su važni savjeti trenera

Što možete učiniti kako biste prevenirali demenciju

Svi se stručnjaci slažu kako ne postoji način da se preveniraju bolesti kao što je Alzheimerova i ostale vrste demencija, ipak postoje načini kako se može smanjiti rizi. Naravno da je primarno voditi zdrav život, što znači kontrolu krvnog tlaka, šećera u krvi, održavanje zdrave tjelesne težine, mentalna aktivnost, liječenje problema sa sluhom, dobar san, manje alkohola i cigareta, a manje važno nije ostati i povezan s prijateljima i obitelji. Do sad smo svi naučili kako će stanice u mozgu gubiti funkciju ako ih ne koristimo. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo