Zdravlje

Zdravlje

Sjedilački život poguban je za osteoartritis

Mnogi krivo mislite kako zbog osteoartritisa ne smiju vježbati. Aktivan život ključan je za održavanje zdravlja, no često zbog bolova pacijenti postaju sve manje aktivni i odaju se sjedilačkom načinu života.

To u konačnici dovede do nezdravih prehrambenih navika i nakupljanja suvišnih kilograma, što sve pogoršava osteoartritis.

Kako si pomoći? Osobe koje boluju od osteoartritisa trebale bi u kontroliranim uvjetima i pod nadzorom stručnjaka naučiti vježbe kojima će ojačati okolne mišiće i pravilno se istezati. Zajedno s pametnim režimom prehrane, bogatim antioksidansima, mogu ublažiti svoju bol i ne dopustiti da ih ova bolest pobijedi.

Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno – skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Trenutno ne postoji poseban program liječenja osteoartritisa, osim terapije protiv bolova ili potpunog zamjenjivanja zgloba. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.

Pretilost može potaknuti brzo propadanje hrskavice u koljenu, što vodi nastanku osteoartritisa, pokazalo je istraživanje iz 2009. godine objavljeno u časopisu Radiology. Iako je osteoartritis bolest koja se razvija polako, primijećeno je kako se kod nekih pacijenata taj proces odvija puno brže. Ovo je prva studija koja je povezala pretilost sa propadanjem hrskavice.

Ako želite promijeniti svoj sjedilački stil života, prvo se savjetujte s liječnikom koji će vam najbolje znati reći što smijete raditi, a što ne smijete. Također se oslonite na fizikalnog terapeuta koji vam može pokazati vježbe koje su primjerene za vaše stanje i koji može pratiti i nadzirati vaše vježbanje kako bi se smanjila mogućnost ozljede.

Važno je održati mišiće oko zgloba jakima kako bi se ublažila napetost i stres na koljenu, kuku ili bilo kojem drugom zahvaćenom dijelu tijela. U suprotnom, mišići će oslabjeti i samo pogoršati simptome bolest.

Kada govorimo o osteoartritisu koljena, ne biste smjeli koristiti utege na noge i slične rekvizite prilikom izvođenja vježbi, osim ako tako ne nalaže fizioterapeut. Također, koncentrirajte se na gornji dio tijela i ojačajte ga bučicama ili utezima.

Mnogim oboljelima će odgovarati i vježbe koje se provode u bazenu, s obzirom da je opterećenje na zglobove manje. Joga, što na sanskrtu znači jedinstvo, drevna je tehnika koja u sebi spaja fizičko vježbanje i vježbe disanja. Jedan je od najpopularnijih načina vježbanja i relaksacije, a nerijetko se kombinira i s drugim metodama vježbanja. Ona ne uključuje druge rekvizite nego samo vaše tijelo.

U svoju prehranu uključite svježe voće i povrće, ribe i druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje će omogućiti krvožilno zdravlje i pomoći u držanju bolova pod kontrolom zbog protuupalnih svojstava.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo