Zdravlje

Zdravlje

Školske torbe prevelik su teret za učenike

Koliko vam se puta mališan potužio da mu je školska torba preteška, a vi ste samo slegnuli ramenima? Znajte kako vaše dijete ne pretjeruje i nemojte ignorirati ovaj problem jer on može dovesti do bolova u leđima!

Preteške torbe školaraca povezane su s teškim bolovima u leđima, ustanovili su španjolski istraživači.

Ortopedi savjetuju kako djeca ne bi smjela nositi teret teži od deset do 15 posto svoje težine. U praksi to znači ako je vaše dijete teško 30 kilograma, ono smije nositi između tri i 4,5 kilograma bez opasnosti po svoje zdravlje. Sve iznad ove brojke predstavlja zdravstveni problem sada i pogotovo kasnije u životu.

Mlada leđa, ramena i kralježnica usred su procesa razvoja te su podložni svim vanjskim utjecajima. Mekane je kosti vrlo lako iskriviti teretom školskih atlasa, udžbenika, bilježnica, opreme za tjelesni i sl.

Istraživači Sveučilišta Santiago de Compostel proučavali su preko 1400 školaraca starih između 12 i 17 godina koje su podijelili u četiri skupine ovisno o težini njihovih školskih torbu. Učenici koji su na svojim leđima imali najveći teret bili su izloženi 50 posto većem riziku od bolova u leđima te 42 posto većem riziku od patologije leđa usporedno s učenicima koji su imali najlakše školske torbe. Kada govorimo o patologiji, najčešća je skolioza – nepravilno zaobljenje kralježnice.

Bolovi u leđima više su smetali djevojkama nego mladićima, a opasnost od bolova povećavala se s godinama.

“Rezultati koje smo prikupili imaju jake implikacije. Ozbiljno preporučujemo da medicinska i obrazovna zajednica savjetuju roditelje i učenike o rizicima koje sa sobom nose teške školske torbe i činjenica da se ovaj rizik lako može smanjiti”, objasnio je Alberto Ruano, voditelj studije objavljene u časopisu Archives of Disease in Childhood.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo