Zdravlje

Zdravlje

Smrt zbog opioida češća nego predoziranje heroinom i kokainom zajedno!

Broj smrtnih slučajeva koji su povezani s lijekovima za suzbijanje boli koje propisuju liječnici veći je od broja smrtnih slučajeva predoziranja heroinom i kokainom zajedno, upozorili su znanstvenici s američkog Sveučilišta McGill.

Istraživači su se po prvi puta bavili istraživanjem velikog javnozdravstvenog problema – dramatičnog povećanja u broju smrtnih slučajeva zbog lijekova protiv bolova koji se dobivaju na recept. Samo u SAD-u je tijekom 2010. godine zbog ovog problema preminulo preko 16000 ljudi.

Trenutno su SAD i Kanada na prvom i drugom mjestu u svijetu prema konzumaciji opioida (lijekova protiv bolova) po glavi stanovnika. Iako je predoziranje tabletama protiv bolova koje se izdaju na recept zapaženo i o njemu se raspravlja već neko vrijeme, znanstvenici su htjeli istražiti i pronaći konkretne dokaze. Zbog toga su sustavno pregledavali postojeću literaturu te su u svoju analizu uvrstili samo one podatke koji su sadržavali kvantitativne pokazatelje. Osim toga, znanstvenici su htjeli otkriti i zašto svake godine tisuće ljudi u SAD-u i Kanadi umire zbog predoziranja analgeticima te zašto se stope smrtnih slučajeva polako, ali sigurno samo povećavaju tijekom posljednja dva desetljeća.

Složena slika

Znanstvenici su pronašli dokaze za najmanje 17 različitih faktora koji se mogu povezati s povećanim brojem smrtnih slučajeva vezanih uz konzumaciju opioida. Glavni razlog jest povećano propisivanje takvih lijekova i prodaja, povećana upotreba jakih opioida poput oksikontina i metadona, kombinirana upotreba opioida zajedno s drugim lijekovima i alkoholom te društveni i demografski faktori.

Rezultati ukazuju na kompliciranu ”epidemiju” u kojoj su svi u sustavu odgovorni i imaju određenu ulogu – liječnici, korisnici, zdravstveni sustav i socijalno okruženje.

Ovi rezultati bi trebali pomoći u razvoju bolje strategije za borbu protiv ovog gorućeg problema. Osim toga, rezultati bi mogli biti korisni i za prevenciju ovakvog negativnog trenda u zemljama koje bi mogle slijediti Kanadu i SAD, tvrde istraživači.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo