Zdravlje

Zdravlje

Snižava tlak, čisti crijeva… Situacije u kojima bi vas magnezij mogao spasiti

Shutterstock

Antioksidansi su možda zvijezde o kojima se stalno piše i govori, ali magnezij je vjerojatno jednako važan…

Magnezij spada u skupinu najvažnijih minerala i  životno je važan sastojak tjelesnih stanica. Glavna mu je uloga aktivacija brojnih enzima uključenih u stvaranje energije u tijelu, a posebno se vrednuje njegov utjecaj na rad srca, kontrakciju mišića i zdravlje živčanog sustava. Magnezij također sudjeluje u mineralizaciji kostiju te je neophodan za zdravlje i vitalnost organizma.

Znanstvenici su do danas potvrdili korisnu ulogu magnezija kod srčanih bolesnika, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, prevencije migrene i glavobolja, trudnoće i dojenja, poremećaja spavanja, bavljenja sportom, opstipacije (zatvora) i žgaravice…

Evo kako vam ovaj mineral može poboljšati zdravlje

Smanjuje rizik od dijabetesa tip2

Ako ste u rizičnoj skupini, ovo je možda najvažnije djelovanje magnezija za vas: Studija iz 2016. godine je pokazala kako osobe koje redovito unos magnezij imaju čak 17 posto manje šanse da će se kod njih razviti ova bolest.  Druga je studija pokazala kako osobe koje imaju dijabetes tip2 i uzimale su dodatke prehrani u obliku magnezija 3 mjeseca, puno lakše kontrolirale razinu šećera u krvi.

Bol u vratu, pojačano znojenje, opadanje kose… Je li doista kriva štitnjača? Ovo je 8 najčešćih mitova

Gradi jake kosti

“Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij. Kalcij je bitan, ali nije bitniji od magnezija, osim u slučajevima djece i mladih koji konzumiraju malo kalcija”, tvrdi Steve Abrams, profesor pedijatrije Medicinskog fakulteta Baylor iz Houstona, voditelj jedne od studija koja je pokazala koliko je ovaj nutrijent bitan za zdrave i čvrste kosti.

Snižava krvni tlak

Nakon pregleda 34 studija u kojima je sudjelovalo 2000 ljudi s povišenim tlakom, znanstvenici su otkrili kako je konzumacija ovog minerala utjecala na snižavanje tlaka kod svih ispitanika. No ako do danas nemate visok tlak, istraživanja govore da magnezij ne treba koristiti kao preventivnu mjeru jer ne djeluje.

Zautavlja migrene

Od velikog broja mogućih uzroka, brojne studije su pokazale da osobe s čestim migrenama imaju niže serumske koncentracije magnezija. Rezultati studije iz 2016. godine pokazuju kako se kod osoba koje su intravenozno dobivale magnezij smanjila učestalost glavobolja i njihovi simptomi.

Magnezij i treniranje

Magnezij potpomaže prirodnu regeneraciju mišića nakon treninga ili aktivnosti velikog tjelesnog napora, smanjuje grčeve u mišićima, te osigurava da se u stanicama nalazi dovoljna količina kisika kako bi se spriječio proces proizvodnje mliječne kiseline

“Osim za rad mišića magnezij doprinosi i normalnom funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije.“ pojasnio je za naš portal Tomislav Živko, mag.pharm.dipl.ing.agr.

Pomaže radu crijeva

Magnezij je vrlo dobar čistač crijeva. Kako ga probavljamo, on privlači tekućinu u crijeva, što znači da se trbušni mišići opuštaju, a crijeva mogu lakše biti ispražnjena. On se može uzimati lokalno kao vrlo učinkoviti laksativ, a daleko je manje štetan od bilo čega što se može nabaviti preko recepta”, objasnio je gastroenterolog Kraljevske bolnice iz Salforda Jon Shaffer.

Prepoznajte simptome koji ukazuju na manjak joda u organizmu

Smiruje osjećaj stresa i poboljšava opće raspoloženje

Može pomoći kod tjeskobe, depresije, osjećaja nesigurnosti, razdražljivosti i nemira i to pokazuju brojne studije, a prema nekim podacima može utjecati i na emocije koje prate PMS.

Izvori magnezija

I prije nego primijetiti da vam ovog minerala nedostaje, pobrinite se da ga unosite u organizam u dovoljnim količinama. Pronaći ga možete u ovim namirnicama:

  • Orašasti plodovi
  • Sjemenke bundeve 
  • Banane
  • Tofu
  • Zobena kaša
  • Grašak
  • Kakao 
  • Grah
  • Brokula
  • Kikiriki 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo