Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) provodi kampanju #VolimZdravlje s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti te očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U ovogodišnju kampanju uključili su se Slavko Sobin, Ida Prester, Zembo Latifa, Marko Bucić, Marko Vuletić, Nika Turković, Nika Ilčić, Mirna Škrgatić, Lana Biželj, Mateja Sučević, Barbara Vesanović i Karla Zelić kako bi ukazali svojim pratiteljima i ostaloj javnosti, posebice mladima, skrenuli pozornost na važnost izbjegavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica, kao i poznavanja načina zaštite zdravlja. Cilj je potaknuti mlade, ali i ostale spolno aktivne osobe da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju.

U sklopu kampanje izrađen je edukativan kalendar pod nazivom „Volim zdravlje“. Autorica fotografija je Andrea Mulder. Fotografije prate poruke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, važnosti redovitih zdravstvenih pregleda i smanjenja rizičnih spolnih ponašanja kao i testiranja u slučaju simptoma bolesti ili rizika za zarazu.

Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači te influenceri s društvenih mreža podržali su kampanju, a kalendar će od 1. prosinca biti moguće kupiti preko internetske trgovine knjižare Hoću knjigu. Prikupljena sredstva, udruga HUHIV uložit će u aktivnosti usmjerene na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih, posebno na organizaciju i pružanje besplatnih, preventivnih i javnozdravstvenih usluga za mlade.

Uz kupnju kalendara udruga HUHIV poklanja edukativnu brošuru pod nazivom BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju , koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju.

Brošuru je izradila udruga HUHIV u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim drugim stručnjacima. Sadrži velik broj tema o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite i komunikacije o temama spolnog zdravlja, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija, a sve u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih, ali važan dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju organizacije civilnog društva koje su puno bliže stvarnom životu i brigama mladih, ciljano se posvećuju njihovim potrebama (edukacije, savjetovanje, brzo testiranje, podrška). Kroz rad s mladima upoznati su s njihovim problemima vezanim uz spolno prenosive bolesti (SPB) i raspolažu kvalitetnim uvidom u stvarno stanje rasprostranjenosti ovih bolesti koje su često bez simptoma i neprepoznate.

Stoga SPB mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje, a zaražena osoba ih može nesvjesno širiti. Zbog toga je prevencije SPB važan javnozdravstveni izazov. Iako se Hrvatska svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije, zajednica pridonosi da se HIV dijagnosticira puno ranije što omogućava uspješnije liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa.

Također, zabrinjava visok udio mladih visokorizičnog spolnog ponašanja koji se nisu testirali ili su se testirali tek jednom u životu, kao i značajna pojavnost ostalih SPB kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C, koje, ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije i posljedice. Vizija Udruge HUHIV i njezina angažmana u području zdravlja je služiti kao most između zdravstvenog sustava i zajednice te unaprijediti edukaciju i suradnju među stručnjacima i javnosti, kao i doprinjeti stvaranju rješenja za najhitnije, nedovoljno obuhvaćene i ključne zdravstvene izazove.

Upravo iz toga razloga je osmišljena platforma pod nazivom Volim zdravlje – portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i svih koji vole zdravlje o temama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Platforma povezuje i druge sadržaje za mlade kao što je mobilna aplikacija Spolno zdravlje (spolnozdravlje.hr) te rad HUHIV-a kao društvene zajednice (huhiv.hr).

Platforma Volim zdravlje fokusirana je na spolno zdravlje kao područje u kojem je Udruga HUHIV već prepoznata u javnosti kao član društvene zajednice koji značajno doprinosi edukaciji o spolnosti i spolnom zdravlju te pruža različite oblike savjetovanja i pomoći korisnicima.

PORUKE uključenih u kampanju:

@nikailcic Sve o spolnom zdravlju na dlanu, ja uvijek koristim kad mi treba jer VOLIM ZDRAVLJE! Skini i ti aplikaciju Spolno zdravlje, brini o svom zdravlju i baci follow @volimzdravlje

@matejasucevic Svatko ponekad treba malu pomoć u spavaćoj sobi, nema srama, nauči svoje tijelo i VOLI svoje ZDRAVLJE! Samopouzdanje, sigurnost i zadovoljstvo prije svega.

@lanabizelj HOT #morningafter … Ljubav pokreće svijet! I vođenje ljubavi… naravno uz zaštitu i testiranje! Bolje spriječiti nego liječiti. Prati @volimzdravlje play safe i VOLI svoje ZDRAVLJE

@ida_prester Šarena, slatka, privlačna, njam… i „one stvari“ mogu biti zabavne ali uvijek uz zaštitu! Zaštiti se, VOLI svoje ZDRAVLJE i prati @volimzdravlje

@slavkosobin Budi svjestan svojeg tijela, preuzmi veću odgovornost za svoje zdravlje, pipaj pametno i redovito #samopregled #muskozdravlje #testirajse @volimzdravlje

@superbabekillah Moje spolno zdravlje je u mojim rukama, moja odgovornost i moja stvar jer VOLIM ZDRAVLJE! Razgovaraj o tome, pitaj, štiti se, testiraj se @volimzdravlje

@marko­_vuletic Ljudi, spolno zdravlje nije više tabu, pričajte o tome, štitite se, ako ste i bili malo zločesti i previše se opustili testirajte se na vrijeme i VOLITE svoje ZDRAVLJE!

@nikaturkovic Spolno zdravlje je za mene važno, razgovarajte s partnerima, roditeljima, liječnicima, ne odgađajte redovite ginekološke preglede i VOLITE svoje ZDRAVLJE!

@zembolatifa Night out? One night stand? I to je normalan dio života, sve opcije su ok, važno je samo da se zaštitiš. Saznaj kako @volimzdravlje

@marc_son_of_vanillaz With all the no-strings fun you’re (probably) having it’s also easier to pick up something you don’t want: an STI. Follow @volimzdravlje and play safe

@mirnaskrgatic COOL je biti HOT, ali ne i da te „pecka“, zato je više cool VOLJETI svoje ZDRAVLJE i biti odgovoran uz redovite preglede.

@debela.barbara Samopouzdanje prije svega! VOLI svoje ZDRAVLJE, igraj se, istražuj, upoznaj i voli svoje tijelo, otvoreno razgovaraj, pitaj, traži savjet, jer ljubav i zdravlje idu zajedno!

Ordinacija.hr

Foto: Andrea Mulder

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo