Spriječite bol u koljenu!

trcanje-maraton-koljeno

Bol u koljenu jako je česta pojava. Samo u Americi 1/3 svih posjeta liječniku uzrokovana je bolovima u kostima i mišićima. Bol u koljenu predstavlja poseban problem za sportaše – gotovo polovina svih sportaša svake se godine suočava s ovom vrstom boli.

Najčešći uzroci bolova u koljenu su natečeni ili potrgani ligamenti, ozljeda meniskusa i trkačko koljeno. No, koljeno je kompleksan zglob i niz tegoba može uzrokovati bol.

Ozljeda koljenaOzljede meniskusa

Nastaju pri učestalim traumama i kod većih rotacijskih kretnji koljena. Isto tako ozljeda se može desiti pri dužem čučnju, odnosno pri jače savinutom položaju koljena.

Burzitis

Burza je mala vrećica s tekućinom koja smanjuje trenje između dvije površine, a nalazi se na mjestima gdje tetive i mišići kližu preko kostiju i okružuju koljeno. Burzitis je upala burse, a glavni simptomi su tuupa bol i preosjetljivost na dodir u okolini zahvaćenog zgloba.  Nastaje zbog preopterećenja zgloba ponavljajućim pokretima, i to najčešće njihovom uporabom u neprirodnom položaju.

Sindrom trenja iliotibijalnog traktusa

Traktus iliotibijalis je čvrsta tetivna traka koja polazi od srednjeg dijela bočnog grebena na zdjelici i silazi duž vanjske strane natkoljenice do hvatišta na goljeničnoj. Sindrom trenja nastaje tijekom aktivnosti s mnogo ponavljanih kretnji pregibanja i ispružanja koljena, primjerice trčanja nizbrdo i vožnje biciklom. Tada, zbog pokretljivosti samog traktusa može doći do njegovog struganja o izbočenje na vanjskom kondilu bedrene kosti. Koljeno natiče i osoba osjeća bol s vanjske strane koljena.

Defekt ili otkinuće hrskavice

Najčešće nastaje pri sportskim aktivnostima ili kod direktnog udarca u koljeno, a obično je udružen s ozljedama ligamenata. Kod većih defekata hrskavice radi se i transplantacija vlastite hrskavice uzgojene u laboratoriju. 

KoljenoOsgood- Schlatterova bolest

Ova bolest javlja se tijekom adolescentnog zamaha rasta. Vodeći simptom su pojava bola i izbočenja na hvatištu patelarne tetive na prednjem gornjem okrajku goljenične kosti. Osim otekline toga područja, koje je obično i nešto toplije od okoline, katkad se može primijetiti i crvenilo. Bol, koja se može pojavljivati na mahove, nastaje zbog  uzrokuje pretjerane aktivnosti ili iritacije tetive.

Osteoartritis

Ova bolest često uzrokuje bolove u koljenu kod osoba koje su napunile 60 godina. Jednako se odnosi i na sportaše i na osobe koje se nisu aktivno bavile sportovima.

Iščašenje koljena (Luksacija patele)

Nestabilna patela ( čašica ) kod savijanja koljena pomiče se prema van i dijelomično ili potpuno iskače, a kod ispružanja vraća se na svoje mjesto. Češće je rezultat tjelesnog defekta, a manje sportske ili druge ozljede. Isčašenje koljena posebno je često kod djevojaka u pubertetu.

Bol u koljenuUpala tetive

Tetive su tkivo koje spaja mišiće sa zglobovima. Kada se preopterete, dolazi do mikroskopskog pucanja, što rezultira upalom, a čak i najmanje napinjanje mišića zahvaćenog dijela tijela rezultira daljnjom iritacijom. Najčešći simptomi upale tetiva su su bol i preosjetljivost u području zahvaćenog zgloba. Upalu uzrokuje ponavljajuća fizička aktivnost, a jedini problem kod liječenja je taj da sporo zacijeljuju.

Kako prepoznati ozljedu koljena? Simptomi, naravno, variraju ovisno o specifičnoj prirodi ozljede.  No pripazite na sljedeće znakove:

  • Bol, posebice kad se saginjete ili ispravljate koljeno
  • Natečenost

Ako ste primijetili neki od ovih simptoma, posjetite liječnika. Kako bi pravilno dijagnosticirao vašu ozljedu, liječnik će vas uputiti na niz pretraga. Možda će biti potrebne rendgenske snimke i magnetska rezonanca koljena. Imajte na umu da stara ozljeda, koja nije pravilno izliječenja, i dalje uzrokuje tegobe i bolove. Stoga je važno svaku ozljedu pravilno i pravovremeno tretirati.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!