Spriječite bol u petama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Spriječite bol u petama

Zbog bolnih peta izgubit ćete želju za vježbanjem, sportom, pa čak i hodanjem.

Kod intenzivnih fizičkih aktivnosti koje uključuju dugo trčanje, hodanje ili dugo stajanje, uz pomoć neadekvatne obuće može doći i do upale tog ligamenta stopala (plantarne fascije).  Uglavnom se upala događa na njenom hvatištu za petnu kost, pa je i sama bol locirana u predjelu pete.

Kako bi spriječili ili umanjili ovu prodirajuću bol pri svakom koraku, savjetujemo  da nosite anatomsku obuću koja podupire cijelo stopalo i pete, te ima uloške prilagođene vašem stopalu. Ženama se preporučuje nošenje cipela sa širokom petom, a ne štikle s tankom petom.

bol u petamaVeću vjerojatnost za razvoj ovog bolnog stanja imaju žene, pretili ljudi, te svi oni čije su dnevne aktivnosti vezane uz dugo stajanje (frizeri) ili hodanje po tvrdoj podlozi. Također sportaši koji puno trče i skaču su skloni ovoj poteškoći, kao što su košarkaši, rukometaši, odbojkaši i atletičari.

Osobe koje se tek počinju baviti tjelovježbom obično zaborave na adekvatnu obuću. Osim žuljeva, na tu grešku ih podsjeća i teška bol u petama. Ako trčite, obujte tenisice koje su za to predviđene; kada planinarite, odaberite gojzerice, a ne obične tenisice.

Nastojite izbjegavati japanke ili sandale stojite li, ili morate puno hodati. Ako na posao morate dolaziti u visokim petama, iskoristite svaku priliku kada nitko ne gleda i skinite ih (dok sjedite za stolom, za vrijeme pauze za ručak i sl.).

Bol se u petama također javlja ako dugo hodamo ili trčimo u iznošenim tenisicama. Trkači bi trebali tenisice promijeniti nakon pretrčanih 500 kilometara. Iako đon ne izgleda istrošen, unutrašnjost tenisice više ne podupire stopalo na pravilan način, kompresirano je i nema amortizirajući učinak kao prije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo