Spriječite depresiju zdravom hranom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Spriječite depresiju zdravom hranom

Kada vas napadnu stres i tuga, možete si pomoći tako da na tanjur (ili u čašu) stavite par pravih namirnica! Novo istraživanje u časopisu “Neuropsychopharmacology“ navodi da samo jedan gutljaj pive potiče otpuštanje dopamina! Isti efekt uzrokuju još neke namirnice.

Osim pića, širok spektar hrane vas može usrećiti ili podići raspoloženje. “Hrana je kemikalija. A kako se ta kemikalija poklapa s onom pronađenom u mozgu, ima značajan utjecaj na raspoloženje.” Navodi Gary Wenk, doktor i profesor psihologije na sveučilištu u Ohiou. Dodaje, da je to razlog zašto o hrani možemo postati ovisni kao o drogi.

Najbolje bi bilo kada bi u trenutcima kada se ne osječate dobro posegnuli za kvalitetnim namirnicama. Istraživanja objavljena u “Public Health Nutrition“ navode da oni koji utjehu traže u nezdravoj i masnoj hrani imaju čak 51 posto veće šanse da tijekom vremena počnu patiti od depresije, za razliku od onih koji uživaju zdravu hranu.

Par namirnica za dobro raspoloženje

1. Kava: Par šalica kave na dan povezano je s 20 posto manjom šansom za razvoj depresije kod žena, prema studiji provedenoj 2011. godine.

2. Odabir pravih ugljikohidrata: Povezanost ugljikohidrata i raspoloženja leži u triptofanu, aminokiselini koja potiče stvaranje hormona sreće serotonina u mozgu. Da bismo povećali njegovu razinu potrebno je uzimati i dovoljnu količinu vitamina B koji pomaže kod stvaranja serotonina. U proizvodnji serotonina svakako će nam pomoći riba.

3. Žitarice: Cjelovite žitarice, mekinje i zobena kaša, sadrže magnezij i vitamin B1, koji udruženim snagama popravljaju raspoloženje. Sjemenke suncokreta sadrže mikroelemente, koji reguliraju rad živčanog sustava.

4. Voće: Ananas liječnici ponekad preporučuju kao pomoć pri liječenju središnjeg živčanog sustava. Banane stimuliraju proizvodnju serotonina.

5. Povrće: Povrće i mahunarke (grah, grašak, mahune i leća) pozitivno utječu na rad mozga. Zeleno lisnato povrće glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak izaziva depresiju, loše pamćenje, te pad serotonina u mozgu, što rezultira lošim raspoloženjem. Prema jednoj studiji provedenoj prošle godine, ako dnevno pojedete 10 dkg leće, vaše šanse za oboljenje od depresije se smanjuju za čak 78 posto!

Za kraj moramo spomenuti obožavanu čokoladu zbog koje ćete se osjećati smireno, sretno i opušteno. Ona je afrodizijak i put do dobrog raspoloženja. Potiče lučenje hormona sreće, više nego strastveni poljubac.

Kada osjetite potrebu da pojedete nešto slatko, to je znak da imate slabije lučenje serotonina i endorfina – hormona sreće. Jedite čokoladu i budite sretni!

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo