Zdravlje

Zdravlje

Spriječite infarkt na odmoru! Kardiolog zna što trebate izbjegavati i što nikako ne smijete raditi s hranom!

Shutterstock

Kako bi se srčani bolesnici trebali ponašati na godišnjem odmoru, što bi trebali izbjegavati i kada se ne bi smjeli uputiti na odmor, objašnjava dr. med. Dražen Šebetić, specijalist internist i subspecijalist kardiolog.

Koje je doba ljeta najbolje za godišnji odmor srčanim bolesnicima?

Srčani bolesnici koji boluju od popuštanja srca jako teško i loše toleriraju visoke temperature zato je za njih najbolje ići na godišnji odmor u početku ljeta ili još bolje na kraju ljeta; ili lipanj ili rujan. Bolesnici koji boluju od koronarne bolesti, oni dobro toleriraju visoke temperature i za njih nema nekakvih posebnih ograničenja. Oni moraju paziti na to da se naglo ne izlažu hladnoj vodi, to je osobito za njih važno.

Ovo je najčešća pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru!

Što se obavezno mora nalaziti u torbici s lijekovima srčanog bolesnika?

Treba se nalaziti sva redovna terapija koju uzima i ona koja je preporučena povremeno od liječnika. Znači, sva ona terapija koja je preporučena kao i medicinska dokumentacija.

Što srčani bolesnici obavezno moraju izbjegavati na godišnjem odmoru?

Srčani bolesnici na godišnjem odmoru trebaju izbjegavati neuobičajeno velike napore koji nisu adekvatni njihovom zdravstvenom stanju, to je prva stvar. Zatim trebaju izbjegavati nagle i velike gubitke tekućine jer već samim uzimanjem lijekova oni najčešće imaju povećane gubitke tekućine, a u ljetnim mjesecima se može dogoditi da uslijed nekakvog neadekvatnog napora dođe do povećanog gubitka tekućine. Takve situacije svakako trebaju izbjegavati. Isto tako, treba izbjegavati pretrpavanje s hranom. Hrana mora biti prilagođena vanjskim uvjetima i samoj bolesti pacijenta.

Prvi simptomi – kada trebamo posumnjati na srčani udar?

Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažna i jaka bol iza prsne kosti. Ta bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. Ona u pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u lijevu ruku, u leđa, u čeljust… A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje.

U kojem se stanju srčani bolesnik ne bi smio zaputiti na godišnji odmor?

Osnovni preduvjet da bi srčani bolesnik putovao na godišnji odmor je stabilna bolest. Znači, stabilna bolest koja se može liječiti u kućnim uvjetima. To je osnovni preduvjet. U slučaju bilo kakve nestabilnosti ili pogoršanja bolesti nije preporučljivo da se kreće na odmor. Ako je već putovanje neodgovodio, tada bolesnik mora znati kamo putuje i koja je najbliža zdravstvena ustanova u koju se može obratiti u slučaju potrebe.

Prvi i osnovni simptom srčanog udara je snažna bol! Naučite je prepoznati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo