Zdravlje

Zdravlje

Sprječite drugi moždani udar, a time i demeciju

Da bi se nakon moždanog udara spriječio rizik od oboljenja od demencije i Alzheimerove bolesti, treba pripaziti na rizične faktore koji mogu izazvati novi moždani udar. Pokazalo je to novo britansko istraživanje.

Do otkrića se došlo nakon analize 30 prethodnih studija koje su uključivale preko 7,500 osoba koje su pretrpjele moždani udar.

Poznato je da postoji jaka veza između višestrukih udara i oboljenja od demencije. Istraživanje je pokazalo da poteškoće koje se javljaju nakon moždanog udara, primjerice visoki krvni tlak, niska razina kisika, srčane poteškoće ili čak novi udar, dodatno povećavaju rizik od demencije.

Razina oboljenja od demencije varira u prvoj godini nakon udara. Tako je ustanovljeno da je oko 7.4 posto populacije doživjelo moždani udar, a da prije nisu pokazivali naznake demencije, dok je 41.3 posto osoba pokazivalo naznake demencije i prije moždanog udara.

Iako smatraju da je rizik od oboljenja od demencije povezan s rizikom od, i brojem moždanih udara, stručnjaci tvrde da sam udar ne vodi demenciji. Dodatne kontinuirane neurodegeneracije te nove promjene u mozgu koje dolaze u kombinaciji s udarom, pravi su uzročnici demencije koja nastupa nakon udara.

Regulirajte krvni tlakPazite na visoki krvni tlak!

Zbog tih činjenica liječenje moždanih udara trebalo bi se fokusirati na
smanjenje rizičnih faktora za ponovni udar. Kako bi se spriječilo
pogoršanje ozljede mozga, pacijent mora biti što boljeg zdravlja. Treba paziti na visoki i niski krvni tlak i povećati razinu svih
ostalih mjera zaštite.

Liječenje hipertenzije (jednog od glavnih uzročnika udara) ključno je za sprječavanje i udara i demencije. Liječnici trebaju pratiti i pacijente koji ne boluju od hipertenzije, ali imaju ostale rizične faktore poput dijabetesa i starije životne dobi. Stariji ljudi trebaju biti oprezni s lijekovima protiv hipertenzije, te smanjiti unos soli, vježbati i promijeniti način života.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo