Srčani bolesnici moraju biti na oprezu tijekom zime

Srce zdravlje doktor shutterstock 421938241

Tijekom zime nagla promjena temperature izaziva sapazam, odnosno grč krvne žile srca.

Posebnu pozornost liječničkim savjetima u vrijeme zimskih mjeseci trebali bi posvetiti kardiovaskularni bolesnici, ali i sve starije osobe.

Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, šokira podatak da više od 50 posto umire od kardiovaskularnih bolesti, a smrtnost je značajno veća tijekom zime, nego u toplim mjesecima.

Uzrok srčanog udara, odnosno infarkta, tijekom zime je nagla promjena temperature, do koje dolazi izlaskom iz tople prostorije na otvoreno bez adekvatne odjeće.

Kod kardiovaskularnih bolesnika ova promjena izaziva spazam, odnosno grč krvne žile srca, dovodi do prekida krvotoka u srčanom mišiću, a posljedica toga je srčani udar. Savjet je ne izlaziti iz tople prostorije na otvoreni hladni porsotor niti na kratko vrijeme, a da niste adekvatno odjeveni i pripremljeni.

U 7 koraka prevenirajte srčani udar!

10 simptoma srčanog udara

Uz to, savjetuje se i redovita dnevna aktivnost, s obzirom da često tijekom zime, zbog pomanjkanja tjelesne aktivnosti, može doći do tromosti organizma, što je pogubno za rad metabolizma.  

Saznajte koja su to 4 najčešća simptoma kardiovaskularnih bolesti, a isprobajte i ovaj izazov - 3 minute dnevno za top formu cijele zime!

Foto: Shutterstock

Martina Kuterovac

 Prati nas na Viber Public Chatu!