Zdravlje

Zdravlje

Stanite na kraj genitalnim bradavicama

Genitalne bradavice su neugodne izrasline koje pogađaju oba spola. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu genitalnog područja. Uzrokuje ih humani papilioma virus, poznatiji pod nazivom HPV.

Budući da se genitalne bradavice prenose putem kože i sluznice, važno je voditi brigu o sebi ali i partneru. Donosimo vam tek neke od načina prevencije ovih neugodnih izraslina.

Koristite kondom

HPV se može proširiti direktnim koža-na-kožu kontaktom s bilo kojim zaraženim dijelom tijela. Međutim, redovitim korištenjem kondoma tijekom seksa možete značajno sniziti rizik od zaraze HPV-om

Izbjegavajte seksualni kontakt

Ako su genitalne bradavice vidljive, izbjegavajte seksualni kontakt dok ih ne izliječite. Ako se prvi puta susrećete s genitalnim bradavicama, obavijestite svog partnera. Preporučljivo je da posjeti liječnika koji će uočiti moguće znakove infekcije.

Razmislite o cijepljenju

Iako neće u potpunosti prevenirati genitalne bradavice ili rak vrata maternice, cjepiva poput Gardasila ili Cervarixa štite od četiri tipa HPV-a. Radi se o tipovima 16 i 18 koji u 70 posto slučajeva uzrokuju rak vrata maternice te o tipovima 6 i 11 koji u 90 posto slučajeva uzrokuju genitalne bradavice. Treba imati na umu da je riječ o preventivnim cjepivima namijenjenima sprečavanju zaraze, a ne liječenju postojećih HPV infekcija.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo