Zdravlje

Zdravlje

Statini povisuju rizik od moždanog udara kod nekih pacijenata

Osobe koje su doživjele krvarenje mozga (ishemijski moždani udar) trebale bi izbjegavati uzimanje lijekova za povišeni kolesterol.

Iako se statini često koriste za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi i mogu spriječiti srčani ili moždani udar, stručnjaci tvrde kako ovi lijekovi mogu povećati rizik od drugog ishemijskog moždanog udara. Na taj način su njihovi nedostaci značajniji od dobrobiti.

Do ovog su zaključka došli američki znanstvenici prestižnog Harvarda nakon što su primijenili matematički model izračunavanja rizika ispitanika iz dva klinička istraživanja.

Osobe koje su već doživjele ishemijski moždani udar izložene su 22 posto većem riziku od ponovnog udara ako uzimaju statine, u odnosu na 14 posto povišeni rizik od moždanog udara kod osoba koje ne uzimaju ove lijekove za kolesterol.

Stručnjacima nije u potpunosti jasno na koji način statini povisuju rizik od krvarenja mozga. Jedno od mogućih objašnjenja je da niska razina kolesterola povisuje rizik od krvarenja u mozgu ili pak statini utječu na faktore zgrušnjavanja koji povisuju rizik od krvarenja mozga.

Crno vino štiti od oštećenja nakon moždanog udara

Komentatori istraživanja ističu kako ova studija nije dokazala kako statini povisuju rizik od ishemijskog moždanog udara, nego je samo ustanovljena poveznica. Međutim, u nedostatku kvalitetnik kliničkih podataka iz istraživanja, rezultati ove studije mogu pomoći liječnicima pri donošenju boljih odluka kada su u pitanju visokorizični pacijenti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo