Zdravlje

Zdravlje

Što ako… vam hrana padne na pod, dugo ne promijenite jastuk i hodate bosi?

Foto: Shutterstock

Vrijedi li pravilo 5 sekundi? Zašto često moramo mijenjati jastučnice? Znate li što spava s vama u vašem jastuku? Imate li naviku hodati bosi po javnim mjestima? Je li vam se malo smučilo od same pomisli da nešto pojedete s poda, da znate da imate cimere u jastuku i kada ste se sjetili moguće zaraze gljivicama?

Naviknuli smo na određenu udobnost i sigurnost koja nas štiti od virusa, inefekcija i bolesti. No, može li nam hrana koja nam je ovaj tren pala na pod jako naštetiti i pretjerujemo li nekad s paranoičnim mislima, za savjet smo pitali doktoricu opće prakse Jasminku Nedić.

Što ako… pojedemo nešto s poda?

Sačuvali ste zadnji najukusniji komad obroka, a on vam je nespretno pao na pod i to u vašoj kući. Umjesto da reagirate odmah, već u prvoj sekundi imate milijun kratkih scenarija u glavi što vam se može dogoditi ako pojedete taj komadićak. Što ćete tek zamisliti do pete sekunde?

No, kada se radi o prostoru za kojeg znate da ste ga dobro i nedavno očistili, ne biste trebali paničariti, no ako vam je ispalo na pločniku vani, ipak razmislite dva put prije nego ga odlučite spasiti. 

Doktori se slažu, sve dok je odmah podignuto s poda ništa strašno. Naravno, i to je vid lutrije jer neki cijeli život nemaju problema s tim, dok će drugi jednom pokleknuti pred željom za izgubljenim komadićem i unijeti nepoželjnu bakteriju koja će proći njihov obrambeni sustav.

Najgori scenarij je ako imate kućne životinje koje su hodale po tom podu. Tada riskiramo proljev, gliste ili crijevne parazite.

Savjet plus:

Zanimljiv je zaključak nekoliko istraživanja – ako vam hrana ispadne na površinu pokrivenu tepihom na nju će se prenijeti manje bakterija nego li s pločica, laminata ili parketa. Jasno, to pravilo nije univerzalno i ovisi o čistoći tepiha.

Što ako… spavamo na prljavom jastuku?

Možda ne bismo pomislili tako na prvu, ali prljavi jastuk je veći problem od sjedenja na prljavom WC-u. Sjedanjem smo kratko izloženi prljavštini, a na jastuku boravimo iz dana u dan i svakodnevno se izlažemo grinjama i gljivicama. Zbog toga se javljaju začepljen nos, kihanje, umor, a može se razviti i astma. Vaš jastuk skriva svakakve nepoželjne cimere, preko mrtvih stanica kože do vaše sline, gljivica i dlaka vaših ljubimaca. Zbog svega toga se kod većine ljudi neće razviti ništa vidljivo, samo će lošije spavati.

Najgori scenarij su spomenuti umor, kihanje, začepljen nos i moguć razvoj alergija i astme.

Savjet plus:

Kupujte jastuke koji su perivi u perilici!

Što ako… hodamo bosi po javnom mjestu?

Završili ste s treningom i idete se otuširati. Nemate japanke ili natikače koje biste mogli obuti po izlasku iz vode, a čarape na mokru nogu nisu opcija. Odlučili ste stati na pod i riskirati. Što zapravo vreba s vlažne podloge bazena ili svlačionice? U većini slučajeva sve će proći u najboljem redu, ali…

Najgori scenarij uključuje gljivice ili ozljedu. Pod ozljedom ne mislimo samo na površinske rane već i opasnost od nezgodnog pada zbog sklizavog poda.

Savjet plus:

Ako ste završili s brisanjem tijela ručnikom osušite pod i stopala. Njega ćete ionako po dolasku kući oprati u perilici.

Saznajte i što ako… sjednete na javni WC, podijelite sladoled ili pijete iz prljave čaše?

Foto: Shutterstock

Ana Kralj/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo