Zdravlje

Zdravlje

Što otkriva drhtanje?

Drhtavica je neugodna “bolest”, koja jednako pogađa muškarce i žene svih životnih dobi. U većini je slučajeva ne smatramo bolešću, no drhtanje ruku može prerasti u ozbiljnu smetnju, poput glavobolje ili boli u leđima.

Čim se jave prvi simptomi, treba pokušati otkriti uzroke. Često je drhtanje ruku (ili drugih dijelova tijela: nogu, stopala, glave) povezano sa stresom, strahom ili napetošću, odnosno drhtavica je “znak za uzbunu”, koji upozorava na neke smetnje ili opću slabost organizma. U većini je slučajeva vidljivi simptom nečeg “skrivenog”, što treba otkriti i liječiti. Statistike govore sa su slučajevi drhtavice u porastu, što se može povezati s ubrzanim životnim tempom današnjice.

5 uzroka drhtanja:

bol1. Simptom bolesti: Drhtavica može biti prvi i najočitiji simptom neke bolesti, poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, Huntington horee, ili može biti povezana sa smetnjama metabolizma, poput hipertiroidizma (drhtanje je ubrzano).

2. Izazvana vanjskim faktorima: Npr. kortikosteroidima, pretjeranim količinama kave ili drugih poticajnih pića.

3. Nasljedna: Može biti nasljedna i ne manifestirati se sve dok je neki vanjski uzrok (npr. stresna situacija, živčana napetost) ili određena dob ne izvuku na vidjelo.

4. Povezana s karakterom: Vjerojatnije je da će se pojaviti kod izrazito uplašenih osoba, koje pate i od napada panike ili drugih psihičkih smetnji.

5. Javlja se u određenim razdobljima: Često je posljedica psihičkih stanja, povezanih s određenim životnim trenutkom. Drhtanje ruku je uglavnom posljedica stresa, napetosti ili straha.

Kako ju na vrijeme izliječiti?

Najprije treba odstraniti sve što bi moglo izazvati drhtavicu: ograničiti kavu, čaj ili druge poticajne napitke, problematičnim situacijama pristupati mirno, uvijek jesti u isto vrijeme i uredno spavati, zdravo se hraniti.

doktorNadalje, važno je ne uzimati suviše sredstava za smirenje ili spavanje, jer oni trenutno ublažavaju nemir, ali ne djeluju na uzroke, a opterećuju organizam jer on te tvari mora razgraditi. Bolje je pokušati s prirodnim lijekovima.

Uzimate li kakve lijekove, posavjetujte se s liječnikom, jer možda su oni uzrok drhtavici, a u tom slučaju treba prekinuti liječenje ili smanjiti dozu.

Ako je drhtavica i dalje prisutna, i traje dulje od mjesec dana, bilo bi dobro da se javite neurologu, jer možda je izazvana unutrašnjim smetnjama, koje zahtijevaju liječenje (npr. lijekovima koji djeluju na neurotransmisiju).

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo